Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlof gemeente van begraven/cremeren


5 september 2004

Vraag nummer: 3295  (oude nummer: 4608)

Meerdere keren zijn in deze rubriek vragen gesteld (door anderen en door mij) omtrent het aanvragen van een verlof bij de gemeente waarin een begrafenis/crematie plaatsvindt van een in het buitenland gestorven persoon.

Wat mij interesseert is de achterliggende gedachte hiervan. De BeNeLux landen hebben andere afspraken maar waarom mag bijvoorbeeld een Duitse "Bescheiniging zur Feuerbestattung" niet worden geaccepteerd. Wat beweegt de wetgever daartoe?

Antwoord:

Geachte heer,

We hebben als Nederland ruim 200 buitenlanden. Het is niet na te gaan in welke landen wat voor soort documenten gelden voor wat voor vormen van lijkbezorging. Daarnaast kan het zo zijn dat niet alleen een bepaald document geldt, maar dat er nog een extra document noodig is of dat er nog bepaalde handelingen zoals een extra lijkschouwing nodig zijn om de heleboel rechtsgeldig te maken. Het is onbegonnen werk om dat allemaal uit te zoeken en te beschrijven in het Besluit op de lijkbezorging. En waarom Duitsland anders behandelen dan Engeland of Spanje of een willekeurig ander land? In Duitsland is er bovendien de complicatie dat er per deelstaat wisselende regelgeving is. Zoals het in het ene Land/deelstaat heet, hoeft niet zoals in het andere te zijn. Het is onoverzienbaar en er kunnen gaten vallen. Het huidige systeem, dat men hier verlof kan aanvragen met een simpel buitenlands document is een altijd sluitend systeem .

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >