Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartondernemer heeft eigendom graf


11 november 2013

Vraag nummer: 36349

Wij hebben een paar jaar geleden in opdracht van Safi Verzekeringen een uitvaart geregeld en uitgevoerd in opdracht van de heer Safi op de Oosterbegraafplaats te Alphen aan den Rijn. De heer Safi heeft de uitvaartkosten betaald gekregen van de ouders van de overledene maar deze nooit aan ons betaald. De overledene ligt in een familiegraf begraven waarvan ik de rechthebbende ben. Er is inmiddels een gedenkteken op het graf geplaatst waar ik geen toestemming voor heb gegeven. het familiegraf is voor 20 jaar uitgegeven maar ik mag het na tien jaar laten ruimen. Hoe los ik dit voor mij maar zeker voor de ouders van de overledene goed op?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik begrijp het tweede deel van de vraagstelling niet goed. Wat zou u op moeten lossen voor de ouders van de overledene? Waarom? Zij hebben nu toch geen probleem? Hun zoon is begraven in een keurig graf met gedenkteken; wat is dan hun probleem?

U hebt een probleem en ik denk dat u hen daar deelgenoot van moet maken. Waarom hebben zij Safi Verzekeringen betaald en niet u? Waarom int u uw kosten niet bij de opdrachtgever?

Als u rechthebbende op het graf bent, maar niet betaald hebt gekregen, waarom duldt u dan de aanwezigheid van een gedenkteken waar u geen toestemming voor hebt gegeven? Het niet toestaan van een gedenkteken is een goed drukmiddel om de rekening betaald te krijgen. De opdrachtgever Safi zal het waarschijnlijk niet veel kunnen schelen, maar de familie heeft dan een reden om druk op hem uit te oefenen.

U overweegt het graf na 10 jaar te laten ruimen, maar dat is niet mogelijk. De gemeente kent in de beheersverordening geen ruiming op verzoek. Alleen het samenvoegen van stoffelijke resten en opgraving voor herbegraving elders. Dat kost u alleen maar extra geld. Maar het lost weinig op, tenzij u er mee dreigt en zo de familie een reden geeft om druk uit te oeferen op de heer Safi.

Ik zou, als ik u was, eerst proberen de kosten te verhalen op de opdrachtgever. U hebt niet geschreven dat dat geprobeerd is en waarom dat (tot nu toe) niet gelukt is. Als de kosten niet vergoed worden, zou ik het gedenkteken verwijderen, om indirect druk uit te oefenen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >