Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitstel van begraven of cremeren; toestemming arts? 2


12 november 2018

Vraag nummer: 56645

Geachte heer Van der Putten,

hierbij wil ik reageren op uw antwoord op vraag 56618. Over het inschakelen van een arts beweert u dat gemeenten gewoon eigenlijk liever lui dan moe zijn.
Helaas deel ik uw menig daarin niet voor wat betreft de gemeentelijke begraafplaatsen te Alkmaar. Ik/wij zijn zeer betrokken bij het welzijn en belang van onze burgers en rechthebbende op de graven die zich hier bevinden.
Dat door incidentele situaties er binnen een organisatie [gemeentelijk of niet gemeentelijk] onduidelijkheid is, wil niet zeggen dat er geen intentie is om volgens wet en regelgeving te handelen. In uw antwoordt versterkt u het mijn inzien al het [merendeels] onterechte slechte imago van overheidsinstanties.
Uit uw ervaring en expertise hebt u uw conclusie getrokken en kan ik uw mening ook enigszins wel delen, maar niet iedereen over een kam scheren.
Dit is een persoonlijke mening naar u toe, dus vindt ook niet dat u deze hoeft te vermelden.

Wel grootte dank voor uw altijd duidelijke en bruikbare antwoorden op vragen die gesteld worden.

Met vriendelijke groet, Ron van Looij.

Gemeentelijke begraafplaatsen Alkmaar

Antwoord:

Geachte heer,

U hebt gelijk. Mijn uitlating dat gemeenten 'gewoon eigenlijk liever lui dan moe zijn', is te kort door de bocht en eigenlijk gewoon fout.
Mijn reacties op vragen in deze adviesrubriek zijn spontaan, net als wanneer ik iemand persoonlijk spreek of aan de telefoon heb. Ze worden niet op een goudschaaltje gewogen zoals ik dat in een artikel of boek zou doen, maar dit klopt gewoon niet, als het ik nog eens nalees.
Ik ga de tekst daarom dadelijk ook nuanceren. Ik denk dat ik de betreffende passage* gewoon maar weg haal. Ik had te veel een recent voorbeeld van 1 gemeente in het hoofd.

Ik had het overigens over ervaringen met afdelingen Burgerzaken, die gewoonlijk de verloven voor uitstel behandelen. Niet over gemeentelijke begraafplaatsen.

Overheidsinstanties hebben bij mij persoonlijk helemaal geen slecht imago. Integendeel, ik vind ze vaak beter dan allerlei bedrijven.
Ik ben nu bijvoorbeeld al een paar weken bezig iets geregeld te krijgen bij een bank. Dan kom ik meer bureaucratie tegen dan bij de overheid.
Ik heb enkele jaren geleden een kort geding tegen KPN moeten voeren om mijn telefoonnummer te houden. KPN staat bij mij bovenaan in de lijst van bedrijven met de slechtste behandeling van klanten. Mijn kantoor is eens een keer door KPN afgesloten. Foutje gemaakt in de verdeelkast in het dorp. Dan moet je bijna een week wachten voor deze domme fout hersteld wordt. Dan ben je als bedrijf een week onbereikbaar via telefoon, fax en internet. Daarbij haalt KPN de schouders op. Er kan niet eens een excuus van af. Een paar jaar geleden betrok ik een nieuwe woning in een bos. Het aansluiten van de telefoon kostte 3 maanden. Eerst was er een wachtlijst. Toen kwam KPN. De binnendienst van KPN zei dat het een kwestie was van de buitendienst van KPN en de buitendienst zei... U raadt het al. En dat werd 3 keer herhaald, telkens met 1 of 2 weken er tussenin. Er was geen ander bedrijf dat de telefoonlijn van buiten naar binnen mocht of kon aanleggen. Om gek van te worden.
Maar ik ken er nog wel een paar andere bedrijven waar ik minder plezierige ervaringen mee heb.

Ik heb heel goede ervaringen met gemeenten. Vorige week bijvoorbeeld ergens kunnen afspreken dat men bij de afdeling begraafplaatsen een locatie voor een graf (naast dat van een familielid) zou reserveren voor een mevrouw die er eigenlijk het geld nog niet voor had. Dat was service en mededogen. En gewoon menselijk, iemand helpen waar het kan. Dat is trouwens ook een gemeente in Noord-Holland.
Ik ben zelfs positief over de Belastingdienst; die vind ik vaak heel redelijk. Hoe goed doe je het dan niet als overheid?

Ik ga de passage* nu verwijderen.

Dank voor uw reactie. Kritische opmerkingen maken de rubriek beter.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

* Er stond aanvankelijk:
"Maar omdat gemeenten niet goed weten hoe ze dat moeten doen, welke arts ze daarvoor moeten inschakelen, omdat dat extra tijd kost, het de gemeente ook nog eens geld kost en gemeenten gewoon eigenlijk liever lui dan moe zijn, doen gemeenten dat niet'


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >