Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Termijnstelling art. 17.1 (welke gemeente verantwoordelijk voor lijkbezorging?)


17 november 2004

Vraag nummer: 3478  (oude nummer: 4971)

In artikel 17.1 van de wet op lijkbezorging wordt aangegeven dat de burgermeester der gemeente waar het lijk zich bevind, na het horen van een geneeskundige een andere termijn kan stellen.

Stel dat iemand onder verdachte omstandigheden overlijdt in gemeente A en voor obductie naar gemeente B vervoerd wordt en daar zal blijven i.v.m. het uitblijven van een opdrachtgever.
Geen van de nabestaanden dient zich aan om de opdracht te verstrekken omdat er gewoonweg geen geld is voor het betalen van de uitvaart. Welke burgermeester zal in deze,na het verstrijken van de termijn van 5 dagen, de beslissing moeten nemen inzake de lijkbezorging. Die van gemeente A of die van gemeente B.?

Antwoord:

Geachte heer,

Het eerste deel van uw vraag over artikel 17 heeft niets te maken met het tweede deel, het voorzien in de lijkbezorging als niemand anders iets doet.

Uw vraag lijkt overigens heel sterk op de vorige week gestelde vraag 4928: Lijkbezorging door burgemeester buiten wettelijke termijn (welke burgemeester bevoegd: plaats van overlijden of plaats obductie) in de sub-rubriek Vragen van uitvaartondernemers. Wellicht is die vraag door een collega of andere betrokkene over dezelfde kwestie gesteld. Maar in vraag 4928 vindt u het antwoord: gemeente B is de klos.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >