Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Storting bij uitvaartondernemer retour?


15 mei 2019

Vraag nummer: 57886

Ik ben benaderd door een familie, mevrouw heeft in 1995 geld (fl. 5000,00) gestort bij een uitvaartondernemer voor haar uitvaart. Nu is zij in een verpleeghuis en heeft haar executeur mij gebeld voor een kostenbegroting en kontakt opgenomen met die andere uitvaartondernemer om het geld terug te storten.
Het antwoord van die uitvaartondernemer is: het geld is nu niet terugvorderbaar en er volgt ook geen rente over. Tzt moet de uitvaartondernemer die de uitvaart gaat regelen een akte van overlijden toesturen en de factuur van de uitvaart.

Mag dit zo maar?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De vraag is of het 'zomaar' is.
De ondernemer kan best gelijk hebben.

Als het goed geregeld is, is die mevrouw in 1995 een overeenkomst aangegaan, waar in staat wat de voorwaarden in bepaalde situaties is. Mevrouw moet daar de papieren van hebben.

Als die uitvaartondernemer nu stelt dat het geld niet terugvorderbaar is, kan het best zo zijn dat hij gelijk heeft. Ik weet bijvoorbeeld dat in die tijd deposito's konden worden gestort die fiscaal aftrekbaar waren, maar waar de belastingdienst dan de voorwaarde aan verbond dat er geen retourbetaling mocht zijn. Of dat hier zo is weet ik niet; mevrouw zou zelf zulke papieren moeten bewaren. Maar de uitvaartondernemer moet ook kunnen laten zien wat de voorwaarden zijn.

Indertijd was het inderdaad zo dat men een deposito alleen mocht uitkeren als het aantoonbaar gebruikt werd voor de kosten van de uitvaart. Men mocht geen bedrag terugbetalen. In principe geldt dat nu in 2019 nog altijd voor deposito's waar destijds fiscale aftrek voor genoten is.

Kortom: eerst bij beide partijen de onderliggende papieren opvragen! Dan pas kan een conclusie worden getrokken en kunnen eventueel stappen worden ondernomen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Zie ook andere voor uitvaartverzorgers interessante vragen in de subrubriek 'Vragen van uitvaartondernemers'.
Voor uitvaartverzorgers is het ook wel eens interessant, grappig en leerzaam om vragen in de subrubriek 'Vragen over uitvaartorganisaties' en de subrubriek 'Kosten uitvaart' te lezen.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >