Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Startersinformatie uitvaartonderneming


30 juni 2010

Vraag nummer: 7617  (oude nummer: 15873)

Goededag,

Ik loop al een tijdje met het idee om ergens een uitvaartcentrum en uitvaartwinkel te gaan beginnen. Maar ik weet niet zo goed hoe ik moet beginnen en hoe ik hiervoor een bedrijfsplan kan opzetten aangezien ik geen idee heb van wat de kosten hiervan kunnen zijn en hoe ik dit moet brengen bij een bank. Moet ik onderzoek verrichten, hoe moet het bedrijfspand ingericht worden, mag hier zomaar een uitvaartcentrum van gemaakt worden en ga zo maar door!

Heeft u misschien documentatie of adresgegevens waar ik zoiets kan informeren?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik weet niet of u ervaring in het uitvaartwezen hebt, maar dat lijkt mij een eerste vereiste. Gewoon om te weten hoe het gaat en wat de klant wil.
Als u bij een bank geld wilt lenen, zal de bank niet alleen onderpand maar ook een bedrijfsplan verlangen. Als u geen ervaring hebt, weet u ook niet wat in dat plan kan of moet staan.

Als mensen weinig of geen ervaring in een branche hebben, is het starten van een bedrijf nagenoeg kansloos. Ongeacht of men een bakkerij, een drukkerij, een winkel of een uitvaartonderneming begint. Nu ja, de start lukt wel, maar om er een jaar nog steeds te zijn, dat is de kunst.

Ik weet niet of startersinformatie voor het opstarten van een uitvaartonderneming bestaat. Ik heb de indruk van niet. Maar u kunt uw vraag het beste voorleggen aan de branche-organisatie, de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (www.bgnu.nl).

Voorts is een startende uitvaartonderneming gewoon een startende onderneming, dus kan o.a. de Kamer van Koophandel u verder helpen met algemene informatie. Bij mijn weten heeft men ook starterspakketten, diverse cursussen en informatie-avonden.
Vorige week had ik toevallig een senior-medewerker van de Belastingdienst op bezoek. Die vertelde dat hij ook cursussen gaf aan startende ondernemers. Dat is ook erg zinvol, want het herstellen van een ondeugdelijke boekhouding en aangiftes kost een veelvoud aan tijd en ergernis.

Voorts wijs ik in de sub-rubriek 'Vragen van (niet over) uitvaartondernemers' op vraag 856 Beginnend begrafenisondernemer. Die vraag is van 2001, maar het antwoord is actueel.

En gaat het lukken? Ik heb onlangs iemand met een succesvolle grote onderneming horen zeggen dat de 4 belangrijkste succesfactoren voor hem waren: hard werken, hard werken, hard werken en een flinke portie geluk.
Maar geluk kun je ook een beetje afdwingen door gezond verstand te gebruiken, geen grote (financiele) risico's te nemen, alleen dingen te doen waar je verstand van hebt en ervaring mee hebt en goed naar de wensen van klanten te luisteren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >