Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Risico: dragen door familieleden


10 februari 2017

Vraag nummer: 49596

Wanneer een familie wil dragen en er valt iemand en loopt hierdoor letsel op. Is de uitvaartverzorger/uitvaartvereniging hiervoor verantwoordelijk?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het antwoord op zo'n vraag is altijd van de omstandigheden afhankelijk.

Als familieleden zelf dragen en een persoon struikelt, de kist raakt uit evenwicht en valt op die persoon die daardoor een arm breekt, dan is dat eigen risico en eigen verantwoordelijkheid van die persoon.

Als de familieleden/dragers bij het graf staan en de kist willen laten dalen, maar een familielid valt tussen kist en rand het graf in en breekt een been, dan kan dat eigen schuld zijn. Maar ook de schuld van de uitvaartverzorger/uitvaartvereniging of van de begraafplaatshouder, als de instructies hoe de kist te laten dalen niet duidelijk waren of als de rand niet goed gestut en instabiel was.

In alle gevallen is het zo dat als 'amateurs', mensen die het niet gewend zijn. dingen gaan doen waar ze geen ervaring mee hebben, er extra risico is. Daar moeten familieleden tevoren op gewezen worden. Ik zou dat persoonlijk altijd zwart op wit zetten om dat duidelijk te maken. Natuurlijk moet je het ook vertellen als uitvaartleider, maar mensen hebben de neiging zo'n waarschuwing het ene oor in en het andere oor uit te laten glijden. Dus daarom ook nog op papier of beeldscherm.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >