Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechthebbende van de as (opdrachtgever overleden en openstaande rekening)


17 mei 2021

Vraag nummer: 62969

Geachte de heer van der Putten,
Graag uw advies over het volgende. In 2015 overlijd de heer R.H. Zijn partner de heer P.B. betaald geen enkele rekening aan de uitvaartonderneming en komt de as van de heer R.H. niet ophalen. Nu is de heer P.B. ook overleden. Wie mag de as van de heer R.H. ophalen bij de uitvaartonderneming. Van de heer R.H. leven nog zijn moeder en zus.
Ik hoor graag van u en alvast mijn hartelijke dank.
Mvg. Y. Bouwman Annerie Kremer Uitvaartzorg

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De vraag is juridisch gezien niet goed te beantwoorden zonder meer gegevens te hebben.

Gewoonlijk is het zo dat de opdrachtgever van de crematie de beschikking over de as heeft. Maar ik begrijp uit uw vraag dat uw onderneming de as heeft. Ik weet het niet want u schrijft het niet, maar ik vermoed dat u de as hebt omdat voor de crematie niet betaald is. En omdat de as nog zou kunnen fungeren als argument - 'drukmiddel' is een vervelend woord maar geeft de situatie waarschijnlijk beter weer - om alsnog een betaling te ontvangen.

Of u de as rechtmatig in uw bezit hebt, kan ik niet beoordelen. Misschien hebt u algemene voorwaarden waar in staat dat als een crematie niet betaald is, u de asbus vast mag houden. Dan is sprake van een legitieme situatie.
Als u dergelijke voorwaarden niet hebt, kan iemand de vraag stellen of u wel rechtmatig over de as beschikt. Maar het antwoord op die vraag is weinig relevant, want dat betekent nog niet dat u de as aan de vragensteller of een andere persoon zou moeten afgeven.

In het algemeen is het zo dat bezit van een zaak vermoeden van eigendom geeft. Laten we er maar van uitgaan dat uw onderneming op dit moment eigenaar van de as is.

Heeft iemand anders recht op de as? De term 'rechthebbende' van de as is onjuist; je hebt rechthebbende van iets waar je rechten op kunt vestigen, zoals een graf. Maar op as vestigt niemand rechten; hooguit op de plek waar de as verblijft, zoals een urnengraf of de plek waar de as in een urnenmuur verblijft.
Een rechthebbende op de as bestaat niet. Maar iemand kan er wel aanspraak op maken, bijvoorbeeld als de overledene in zijn of haar testament heeft bepaald dat persoon X diens as mag hebben. Dan kan X de as opeisen.

In dit geval is het zo dat u over de as beschikt. U bent niet verplicht om de as zonder meer kosteloos te overhandigen aan nabestaanden van de overledene. Nabestaanden hebben geen onvoorwaardelijk recht op de as.

Ik zou als ik u was de moeder en de zus van de heer R.H. in staat stellen om de as te verwerven, als zij de kosten van de uitvaart van hun zoon en broer betalen.

Het is onwaarschijnlijk dat erfgenamen van de heer P.B. de as van R.H. zullen willen opeisen. Wat juridisch wel zou kunnen. Maar ook aan hen kunt u vragen dan eerst de kosten van de crematie te betalen.

In de subrubriek 'Kosten uitvaart' en de subrubriek 'Vragen van uitvaartondernemers' staan meer vragen over de (weigering tot) betaling van (een deel van) een uitvaart.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Zie over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene, ook:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >