Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Problemen betaling rekening


6 februari 2012

Vraag nummer: 27411

Ik ben startend uitvaartondernemer en heb een vraag over de aansprakelijkheid van de uitvaartkosten.

In december heb ik een uitvaart verzorgd waarbij de familie pas op de ochtend van de begrafenis mij vertelde dat zij in de schuldsanering zitten. De echtgenoot (opdrachtgever) heeft de opdracht getekend, zonder de kosten van het graf voor zijn vrouw. Dit omdat: A) de gemeente deze factuur direct aan de echtgenoot zou sturen en B) het graf op naam van de zus van de overledene staat omdat de vader van de overledene in het graf ligt. De gemeente heeft de factuur toch naar mij gestuurd (waarschijnlijk omdat zij op de hoogte waren van de schuldsanering) en stelt mij verantwoordelijk omdat ik als uitvaartverzorger voor hen de opdrachtgever ben.

De zus (rechthebbende van het graf) verzekerde mij dat alles goed zou komen met de betaling. De families kregen echter kort na de begrafenis ruzie en nu wil de rechthebbende niet voor het graf betalen. Zij zegt: de echtgenoot is de opdrachtgever en anders betaald zijn enig kind (dochter) het maar (de dochter heeft ook een aanvraag bij de schuldsanering). De grafkosten waren aanvankelijk € 4.000,00 na overleg met de gemeente en rechthebbende is het verlengingstermijn en de onderhoudskosten vervallen. Resterende administratie/begraafkosten (€ 1.485,00).

Inmiddels heb ik een gedeelte van de opstaande factuur via de verzekering ontvangen en € 1000,00 van de schuldsanering. Het openstaande bedrag is nog ca. € 2000,00, waarvan € 1.485,00 voor het graf. Het verschil € 500,00 wordt afgelost via de schuldsanering met € 50,00 per maand. De opdrachtgever zegt: “Ik heb niet voor de grafkosten getekend” en de rechthebbende wil door de ruzie nu niet betalen. De rechthebbende heeft bij het regelen van de uitvaart mondeling te kennen gegeven dat zij rechthebbende is gebleven voor het graf van haar vader en nu ook van haar zus.

Vraag: Wat kan ik doen? Kan ik de rechthebbende van het graf aansprakelijke stellen voor de grafkosten?

Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De gemeente kan de nota voor de kosten van verlenging van het graf en de begrafeniskosten alleen naar u sturen, als u (mede of namens de opdrachtgever) een aanvraag hebt ingediend bij de gemeente. Pas als ik die aanvraag heb gezien kan ik beoordelen of de nota van de gemeente terecht is.

Ik adviseer uitvaartondernemers al vele jaren om niet zelf de aanvraag te doen en te ondertekenen, maar om de opdrachtgever formeel alle papieren voor de begraafplaats en het crematorium te laten indienen en zelf te laten tekenen. Dan is de uitvaarondernemer niet aansprakelijk.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Vragen van uitvaartondernemers'.

Gemeenten hebben veelal de regel dat zowel de aanvrager als de belanghebbende aansprakelijk zijn voor de kosten. U schrijft helaas niet om welke gemeente het gaat, zodat ik het niet kan nakijken of deze gemeente die regel ook kent.

Ik zie - los van de vraag of u formeel de aanvraag voor begraven hebt gedaan - geen reden waarom u aansprakelijk zou zijn voor de kosten van verlenging van het graf, als iemand anders rechthebbende is. Tenzij u ook de aanvraag voor de verlenging hebt gedaan.

Of u de rechthebbende ook aansprakelijk kunt stellen voor de grafkosten kan ik van een afstand niet beoordelen. Daarvoor moet ik eerst het opdrachtformulier zien.

Ik hoop dat u door deze vervelende affaire leert dat het nodig is om duidelijke afspraken met partijen te maken en die altijd op papier te zetten. En om goed te onderzoeken hoe het zit met grafrechten en verplichtingen van partijen. En om nooit te vertrouwen op mondelinge toezeggingen van derden. Hebt u ook wel goede algemene voorwaarden, waarbij de kosten van incasso e.d. geheel voor rekening van klanten komen?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >