Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overeenkomst van ziekenhuis met uitvaartonderneming mbt ophalen / verzorgen / vervoeren van een overledene


1 februari 2012

Vraag nummer: 27366

Mogen ziekenhuizen contracten/ afspraken hebben met uitvaartondernemingen mbt ophalen/ verzorgen/ vervoeren van een overledene? En wat als de familie van een overledene een andere onderneming wil?

Vriendelijke groet,
Charon Uitvaartbegeleiding
Locatie Purmerend

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een van de beginselen in het Nederlandse recht is die van de contractsvrijheid. Iedereen mag met iedereen overal contracten over aangaan, behalve waneer dit wettelijk verboden is (maar dat is niet vaak).
Dit beginsel wil nog niet zeggen dat die overeenkomsten altijd kunnen worden nagekomen. Een bekend voorbeeld uit de eerste week van mijn rechtenstudie was de verkoop van de Eiffeltoren. Mag ik jou de Eiffeltoren verkopen (een overeenkomst tot verkoop/koop aangaan)? Ja, dat mag. (Beginnende studenten trapten massaal in de valkuil te denken dat dat niet mag. Ja, het mag wel, maar je hebt er niets aan). De Eiffeltoren kan echter niet geleverd worden, dus heb je niets aan die overeenkomst. Maar dat staat los van het principe. Zo mag je ook het huis van je buurman verkopen en andere gekke dingen doen, die niets betekenen.

Nu uw vraag. Mag een ziekenhuis een overeenkomst aangaan met uitvaartondernemingen mbt het ophalen, verzorgen en vervoeren van een overledene? Ja, dat mag zeker.
Alleen is het de vraag - u voelde hem al aan - of nabestaanden van een overledene aan die overeenkomst een boodschap hebben. In het algemeen niet. Tenzij men via kleine letters in een behandelingsovereenkomst met de patient of algemene voorwaarden van het ziekenhuis aan die overeenkomst tussen ziekenhuis en uitvaartonderneming gebonden is. Maar dat is meestal niet het geval.

Indien de betrokken uitvaartonderneming en het ziekenhuis stellen dat men wel gebonden is, dient men dat ook exact aan te tonen door middel van de juiste juridische documenten.
Ik vermoed dat men dat in 99% van de gevallen niet kan.
Ik houd mij graag aanbevolen voor voorbeelden van zulke overeenkomsten en bepalingen, indien iemand ze kent.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zie bijvoorbeeld voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


Of: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >