Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opvragen Uittreksel uit een overlijdensakte


17 november 2017

Vraag nummer: 52764

Goedemorgen,
Wij zijn benadert door iemand om van een uitvaart, welke wij hebben geregeld, een copy te verstrekken van de Uittreksel uit een overlijdensakte welke deze persoon wil gebruiken voor het opvragen van informatie uit het testamentenregister. Mijn gevoel zegt dat wij dit niet verplicht zijn en ook niet mogen doen, volgens mij moeten ze bij de nabestaanden zijn voor deze verzoek.
2e vraag: kan ieder willekeurig persoon van een overledene waarmee hij /zij geen directe relatie mee heeft een uittreksel van overlijden (tegen betaling) halen op het gemeentehuis.

M.v.g. A. Douma

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een overlijdensakte (een uittreksel uit het register van overlijden) kan iedere belanghebbende opvragen bij de gemeente van overlijden. Daar zou ik naar toe verwijzen, als ik u was. U hebt een opdrachtgever voor de uitvaart gehad en voor hem/haar een overlijdensakte meegenomen, toen u aangifte hebt gedaan (waarschijnlijk). Ik zou geen kopie├źn afstaan aan derden, als ik u was, tenzij uw opdrachtgever dat zou vragen.

Niet iedere willekeurige persoon kan bij de gemeente een uittreksel uit het register van overlijden opvragen. Men moet kunnen uitleggen een redelijk belang te hebben, bijvoorbeeld als mogelijk erfgenaam. Nieuwsgierige buren, om maar wat te noemen, krijgen geen uittreksel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >