Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opdracht uitvaart 'onder beneficaire aanvaarding'


5 augustus 2008

Vraag nummer: 5610  (oude nummer: 11137)

Onze vereniging heeft de uitvaart verzorgd van een dorpsgenoot. Een van de kinderen heeft de opdracht ondertekend onder benificiaire aanvaarding. Naderhand bleken er grote schulden te zijn en hebben kinderen, ouders, broers en zussen en hun kinderen de erfenis verworpen. Op wie kunnen de kosten van de uitvaart dan worden verhaald?

Er is nu een onbeheerde nalatenschap. De familie neemt geen stappen om de nalatenschap af te wikkelen. Wie kan er voor zorgen dat er iemand wordt aangewezen die de afwikkeling ter hand neemt?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een opdracht verlenen 'onder benificiaire aanvaarding' lijkt mij iets wat u niet zou moeten hebben accepteren. Dat lijkt mij ook een beetje onzin, want het zou betekenen dat iemand zegt "Ik geef u wel opdracht, maar het is goed mogelijk dat ik u niet betaal". Daar kun je niets mee.
Het lijkt mij ook niet rechtsgeldig en ook niet redelijk. Maar levert wel veel discussie op. U had er niet aan moeten beginnen.

Ik meen dat de opdrachtgever wel degelijk aansprakelijk is voor de kosten, in een dergelijke situatie. Maar ik ben geen civiel jurist, kan het niet met 100% zekerheid zeggen. Ik adviseer u om een advocaat in de arm te nemen en die te laten beoordelen of het mogelijk is om de kosten te verhalen.

In principe is altijd en alleen de opdrachtgever voor een uitvaartondernemer of een uitvaartvereniging aansprakelijk voor de kosten. Een opdracht bindt niet de erfgenamen of de nalatenschap. De vraag wie nu de nalatenschap beheert lijkt me voor u ook niet relevant, want de erfgenamen zijn niet uw tegenpartij of contractant. Alleen de opdrachtgever. Of die wel of niet op de nalatenschap kan verhalen is zijn probleem en moet het uwe niet zijn of worden.

Als een nalatenschap onbeheerd is en niemand iets doet, komen belanghebbende derden vanzelf wel in actie. Het nutsbedrijf sluit af als er niets betaald is. Abonnementen van TV en telefoon stoppen. De verhuurder van een woning laat die woning ontruimen om zijn schade te beperken en de woning weer verhuurbaar te maken etc.

Ik denk dat u met deze zaak echt even naar een advocaat moet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >