Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag er een naam van een uitvaartonderneming getoond worden onder aan een artsenverklaring?


14 februari 2009

Vraag nummer: 6175  (oude nummer: 12349)

Op een artsenverklaring van het ziekenhuis (die de zwangerschapsduur weer geeft van een foetus onder de 24 weken) staat onderaan het formulier, heel subtiel, de naam van een uitvaartonderneming genoemd. Het zal niet toevallig zijn dat de onderneming toebehoort aan de mortuariumbeheerder van hetzelfde ziekenhuis is. Ik weet dat de betreffende ondernemer goed werk verricht op beide fronten, maar ik vraag mij wel af of dit (zomaar) mag. Het ziekenhuis heeft op diverse afdelingen ook folders van alleen die ondernemer. Mag dat?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Voor een verklaring van een arts over de zwangerschapsduur van een overleden foetus bestaat geen formeel vastgesteld model. Het is ook geen wettelijk verplichte verklaring met een bepaalde juridische status. Het is meer een feitelijke verklaring. Ik kan mij best voorstellen dat een uitvaartonderneming bij wijze van service een standaardformulier voor een dergelijke verklaring ontwerpt en aanbiedt. Er is niets op tegen dat dat gebeurt.
Je kunt je inderdaad afvragen of het verstandig is dat een onderneming die dat doet er dan ook zijn naam bij vermeldt. Het is op te vatten als een soort sluikreclame. Anderzijds is het ook een stukje verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van het formulier.
Ik denk dat er per saldo weinig op tegen is. Ik denk dat artsen zich anders soms toch wel afvragen wat voor soort verklaring van hen gewenst is en dan misschien maar halve informatie geven. Of te veel.

Een ziekenhuis mag net als elke andere instelling zelf weten wat voor folders van wie ze waar beschikbaar stelt. Maar voor de objectiviteit zou het zonder meer beter zijn als ze folders van verschillende lokale en regionale ondernemingen zou aanbieden. Maar dan is het ook de vraag of andere ondernemingen het ziekenhuis gevraagd hebben om hun folders te mogen aanbieden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >