Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Legeskosten uitstelverklaring


25 oktober 2002

Vraag nummer: 1360  (oude nummer: 1712)

Wed Mar 28 07:16:25 2001

Onlangs werd door een gemeente legeskosten gevraagd voor het opmaken van een verlof tot uitstel (zoals dat werd genoemd). Het bedrag was relatief laag dus werd dat gewoon betaald. Toch maar even vragen, immers een verlof tot begraven of verbranden is kosteloos.
Meegedeeld werd dat iedere gemeente vrij is hiervoor een bedrag te vragen en dat dat kan oplopen tot wel honderd gulden! Is dit niet een beetje van de zotte. Stel dat een ondernemer uitstel moet vragen omdat hij zelf "volgeboekt" zit. Voor een of twee tientjes hoef je niet moeilijk te doen maar een snip is toch wel iets anders. Het zou overigens toch handig zijn dat de lijkbezorgingstermijn wordt verruimd, uitstel vragen heeft veelal te maken met het weekend.

Antwoord:

Wed Mar 28 13:49:39 2001

Geachte heer,

Gemeenten zijn inderdaad vrij om een bedrag in de legesverordening op te nemen voor het afgeven van een verlof voor uitstel. Ik ken overigens zelf geen gemeenten die dat doen. Gemeenten die wel een (klein) bedrag vragen, zijn overigens in mijn ogen niet de slimste, want het administratief verwerken en verantwoorden van zulke kleine betalingen kosten (de lokale belastingbetaler) een veelvoud van wat het oplevert.

Overigens houdt de wet met de termijn van begraven/cremeren op uiterlijk de 5e dag na die van het overlijden al rekening met zoiets als een weekend.

mr W.G.H.M. van der Putten

28 maart 2001

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE