Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kunnen grafrechten aan uitvaartondernemer vervallen?


11 juli 2002

Vraag nummer: 803  (oude nummer: 1122)

Wed Jul 10 20:13:50 2002

Geachte heer van der Putten,

Bij de regeling van een uitvaart vraagt de uitvaartondernemer de grafrechten aan bij de beheerder/eigenaar van de begraafplaats. Hierbij wordt een van de nabestaanden opgegeven als rechthebbende. Na de uitvaart betalen de nabestaanden de nota van de uitvaart niet en blijft de uitvaartondernemer met een niet inbare vordering achter. De kosten van het graf hebben de nabestaanden dus ook niet betaald.
Vervallen de rechten op het graf in deze situatie aan de uitvaartondernemer (hij heeft uiteindelijk de kosten verbonden aan het graf betaald), of blijft degene die oorspronkelijk als rechthebbende op het graf geregistreerd was ook nu de rechthebbende.

Antwoord:

Geachte heer Engelen,

Voor het antwoord op de vraag hangt het er van af of de nabestaande die als rechthebbende geregistreerd was, ook een grafakte of een andere schriftelijke bevestiging van zijn recht heeft gehad.
Alleen de registratie van het recht is onvoldoende. Er moet ook een soort overeenkomst of beschikking zijn opgemaakt (iets dat begraafplaatsen overigens vaak - ten onrechte - vergeten als een graf op naam van een opvolger wordt overgeboekt).

Als er nog geen grafakte of beschikking was, kan het graf nog op naam van de uitvaartondernemer worden gezet. Die kan het graf dan gebruiken als drukmiddel om de nabestaanden tot betaling aan te zetten (anders kan geen monument worden geplaatst en kan geen partner worden bijbegraven). Hij kan het ook gebruiken om zijn schade te beperken, door iemand anders in het graf bij te laten begraven of door het graf na 10 jaar te laten schudden zodat er waarschijnlijk ruimte voor 2 personen ontstaat.

Als de beoogde rechthebbende al wel een grafakte heeft, si er niets meer aan te doen.

Overigens moet er heel wat aan de hand zijn, wil de nota van de uitvaarondernemer oninbaar zijn. Als hij verstandig handelt, heeft hij een handtekening van een opdrachtgever en goede algemene voorwaarden. Hij kan incasso laten plegen en naar de (kanton)rechter stappen en zonodig beslag laten leggen op goederen, inkomsten, uitkering etc.

mr. W.G.H.M. van der Putten

11 juli 2002

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >