Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Jurisprudentie over illegaal cremeren of begraven


28 maart 2015

Vraag nummer: 41974

Een terminale vriend vroeg mij als begrafenisondernemer: Is het mogelijk mij na mijn overlijden op een brandstapel in de tuin te laten verbranden?, zoals hij op vakantie in India had gezien.
Ik heb op uw site gekeken: Dat mag niet: cremeren moet in een crematorium zegt de wet. maar ik zag dat er niet zo’n hele hoge straf op stond 3 mnd hechtenis of geldboete 3e categorie als men zich niet houdt aan het bepaalde in art 49.

Is er jurisprudentie in Nederland over illegaal cremeren/ begraven ?

Antwoord:

Geachte heer,

Een crematie in de open lucht is verboden. Dit is geen India. Er staat niet letterlijk in de wet dat cremeren in een gebouw moet, maar voor het kunnen cremeren is een installatie nodig die voldoet aan de eisen van het bestemmingsplan en die over een omgevingsvergunning beschikt.
Dat doet een vuur in de tuin niet. Bovendien kan men strafbaar zijn wegens het verbranden van afval.

Er is geen jurisprudentie over illegaal cremeren, omdat bij mijn weten niemand in Nederland dat heeft aangedurfd.
Als het gebeurt en de politie eens komt kijken wat er met dat grote vuur aan de hand is, zal de politie proberen het vuur te doven. Dat soort gedoe wil je ook niet op een droevig moment.

Over illegaal begraven is geen jurisprudentie, want er is nooit een betrapping op heterdaad. Wel over illegale graven. Ik herinner mij nu twee gevallen van ongeveer 15 tot 20 jaar geleden. Ik weet niet of (iemand uit) de familie strafrechtelijk vervolgd is. Ik vermoed van niet.
Want het probleem is dan: wie heeft het gedaan? De politie kan iedereen verhoren, maar als iedereen zijn mond houdt, kan men niet bewijzen welke persoon of personen de strafbare handeling verricht heeft of hebben.
Een van de illegale graven was ergens in een bos; een ander op een boerderij op eigen erf. De gemeente heeft dit illegale graf op eigen erf later gelegaliseerd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >