Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geldigheid copie verlof en acte


9 augustus 2005

Vraag nummer: 3942  (oude nummer: 6327)

Geachte heer van der Putten.
Het komt wel soms voor dat we op de dag van de uitvaart niet de orginele papieren (acte en verlof) kunnen overhandigen, maar wel een copie. Dit gebeurd men name als de aangifte buiten het eigen werkgebied moet plaatsvinden of wanneer we veel tijd hebben verloren de schouwarts te vinden om een acte te kunnen bemachtigen. Is het denkbaar dat een begraafplaats of crematorium het begraven/cremeren rechtsgeldig weigert omdat omdat we geen orgineel kunnen overhandigen op dat moment?
Met vriendelijke groet, Christien Heinsius

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zeker is het denkbaar dat een begraafplaats of crematorium het begraven/cremeren rechtsgeldig weigert, als er geen originele akte voorhanden is. Als ik bij een begraafplaats of crematorium zou werken zou ik nooit een copie of een fax accepteren. Als er namelijk begraven of gecremeerd wordt en achteraf blijkt dat er geen origineel is, of als er mee geknoeid is, dan heb ik als begraafplaats of crematorium een strafbare handeling verricht.
Als er dan iets fout blijkt te zijn, helpt het niet om naar een ander te wijzen. Ik zou dat risico nooit nemen.

Een begraafplaats of crematorium heeft een eigen verantwoordelijkheid en mag alleen aan de hand van originele documenten handelen. Ik heb de vraag ook wel eens van begraafplaatsen gekregen en adviseer standaard om nooit een copie, fax of toezegging te accepteren.

Een copie van verlof en/of akte zijn helemaal niet geldig.

Een en ander betekent niet dat er geen plechtigheid bij een begraafplaats of crematroium kan plaatsvinden. Dat mag natuurlijk wel. Alleen mag de kist uiteindelijk nog niet de grond of de oven in.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >