Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Dubieuze debiteur; voorgeschoten kosten - nieuwe vraag


18 februari 2010

Vraag nummer: 7334  (oude nummer: 15147)

Als wij als uitvaartonderneming > alleen < de opdrachtgever van de uitvaart (familie) de aanvraag tot begraven / cremeren laten tekenen en wij zetten onder een apart kopje (Bijzonderheden) dat wij de uitvaartondernemer zijn, maar dat de factuur (op naam van de opdrachtgever) naar ons adres mag worden gestuurd: zijn wij dan (mede)aansprakelijk voor de betaling van de nota van de begraafplaats? Aantekening: de meeste Gemeentelijke Begraafplaatsen sturen de nota gewoon op naam van onze uitvaartonderneming aan ons toe en tot nu toe accepteren wij deze nota's. Wij betalen de nota van de Begraafplaats pas nadat de volledige uitvaartnota is voldaan. Kan een Gemeente toch (eerdere) betaling van hun nota afdwingen? (A: Omdat in de Gemeentelijke bepalingen [verordeningen] staat dat de uitvaartondernemer tevens hoofdelijk aansprakelijk is en/of B: omdat wij de nota niet retour hebben gestuurd en/of C: Misschien nog andere redenen)?

Dank voor uw moeite.

XX
Uitvaartonderneming XX

Antwoord:

Geachte heer,

Ik meen dat als u de opdrachtgever de aanvraag voor de begrafenis en uitgifte graf en de crematie laat doen en hem daar voor laat tekenen, dan alleen hij aanvrager en verantwoordelijk is.
Als u bij 'Bijzonderheden' meldt dat u de uitvaartondernemer is en u als niet mee tekent, bent u geen aanvrager en niet verantwoordelijk voor de rekening.
Maar als u de factuur op naam van de opdrachtgever naar uw adres laat sturen, laadt u toch weer een bepaalde schijn van verantwoordelijkheid op u. Ook al staat de nota op naam van de opdrachtgever.

Ik zou menen dat u alleen een factuur voor het begraven/grafdelven zou moeten ontvangen. Waarom zou u de factuur voor de uitgifte van het graf en grafonderhoud via u willen laten lopen?

Als de gemeente u als mede-aanvrager ziet, kan ze u inderdaad verplichten om de nota('s) te betalen. Volgens de verordeningen zijn niet alleen de personen die belang hebben bij de verleende diensten (de nabestaanden) maar ook aanvragers (zoals een uitvaartonderneming) belastingplichtig.

Ik zou gewoon elk risico uitsluiten en de opdrachtgever de aanvraag laten doen en hem de nota laten sturen.

U kunt ook op andere manieren aansprakelijk zijn. Ik heb ook wel eens gezien dat een gemeente een foute factuur stuurde aan de uitvaartondernemer (men hanteerde een tarief voor een dubbel graf, terwijl het om een enkel graf ging). De ondernemer stuurde deze factuur niet door aan de opdrachtgever, maar plaatste de bedragen op zijn eigen rekening. De opdrachtgever vond het bedrag vreemd, het stond ook onder een onjuiste noemer op de factuur van de ondernemer. De toedracht van de fout werd pas na 2 maanden ontdekt. Maar de termijn om bezwaar te maken, 6 weken, was inmiddels verlopen. Ik meen dat de uitvaartondernemer dan aansprakelijk is voor deze schade van de opdrachtgever. Door zijn werkwijze en traagheid was de factuur van de gemeente onherroepelijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >