Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Crematieformulier (wie moet dat tekenen?)


8 november 2017

Vraag nummer: 52663

Geachte heer van der Putten,

Ik vraag mij af of het crematieformulier altijd getekend moet worden door de nabestaanden. Onze uitvaartonderneming betaald altijd de factuur aan het crematorium. Feitelijk zijn wij dan opdrachtgever. Wij doen dit uit naam van de nabestaanden die ons daarvoor in een ander document toestemming geven. Zij geven immers toestemming dat wij in hun naam zaken organiseren voor het afscheid.

Het bezwaar om steeds de gegevens van de nabestaanden aan het crematorium te geven komt voort uit het feit dat zij dan allerlei correspondentie krijgen van deze organisatie. Deze correspondentie zorgt voor verwarring en lijkt soms meer reclame dan echte nieuwe informatie.

Daarnaast maken wij ons ook zorgen of deze gegevens correct bewaard worden. uiteraard is hier protocol voor maar de vele correspondentie die volgt doet toch anders vermoeden.

Alvast bedankt voor uw moeite.

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen wet dat het crematieformulier door de opdrachtgever getekend moet worden. Ook een gemachtigde - zoals u in feite - kan dat doen. Dan zou ik als crematorium wel die machtiging willen zien, overigens.

Als crematorium zou ik wel willen weten wie de eigenlijke opdrachtgever is, omdat die persoon bevoegdheden heeft ten aanzien van de asbestemming. Ook als opdrachtgever zou ik wel het crematorium zelf kunnen benaderen. Een tussenpersoon geeft een risico op misverstanden, over en weer.

Maar ik lees dat u eigenlijk een ander probleem hebt. Ik lees tussen de regels dat u het crematorium als een concurrent voelt, die diensten of goederen aanbiedt die u liever zelf aanbiedt. Als dat uw probleem is, zou ik dat tegen het crematorium zeggen en ook zeggen dat als men zich als concurrent gedraagt, u er de voorkeur aan geeft om uw klanten naar een ander crematorium te sturen.

Uw zorgen over het wel of niet correct bewaren van de persoonsgegevens hebben waarschijnlijk dezelfde achtergrond. Ik heb nog nooit gehoord dat crematoria niet correct met persoonsgegevens zijn omgegaan.

Misschien moet uw bedrijf zich afvragen waarom uw producten blijkbaar moeite hebben om de concurrentie met die van het crematorium aan te gaan. Terwijl u eigenlijk een voorsprong hebt, omdat er een persoonlijk contact met de familie is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE