Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Conflicten en ruzie (wel of niet inschakelen politie?)


26 augustus 2005

Vraag nummer: 3969  (oude nummer: 6356)

Wat moet je doen als je een uitvaart aanneemt en de familie raakt in conflict en krijgt ruzie tijdens het gesprek over de te houden uitvaart. Meldt je dat bij de politie als het uit de hand loopt/ Het lijkt fictief maar ik heb wel eens in een situatie gezeten waar het heel spannend was

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is moeilijk zo niet onmogelijk om in het algemeen een advies te geven over het waarschuwen van de politie. Wat voor situatie is het en wat verwacht u dan van de politie?

Als u zelf bedreigd zou worden en u voelt dat het een serieuze bedreiging is, zou u inderdaad contact op kunnen nemen met de politie om de kwestie te bespreken. Maar ik zou dat doen nadat ik het - als ik u was - met mijn baas besproken had (en als u eigen baas bent, met een collega, of uw partner). Het zou zo kunnen zijn dat het verstandig is om de uitvoering over te dragen aan een collega, als men het heel persoonlijk ziet.

Als het er naar uit ziet dat familieleden voor of tijdens de uitvaart slaags raken, kan het zeker verstandig zijn om dat met de politie te bespreken. Een rechercheur of agent kan met betrokkenen praten om hen tot kalmte te manen. Er kan ook politie bij de uitvaartplechtigheid aanwezig zijn.
Uiteraard, ik heb het nog niet genoemd, maar uiteraard moet u dat (voorgenomen) overleg met de politie ook eerst met uw opdrachtgever bespreken. Als die dat absoluut niet wil, of wanneer die zelf de onruststoker is, moet u afwegen of u dan nog wel deze uitvaart wilt doen of niet. Misschien niet.

Ik denk dat het altijd verstandig is om dreiging serieus te nemen. Het zal bijna nooit om u persoonlijk gaan, maar u en onschuldige bezoekers van de uitvaart mogen ook niet de dupe worden van controverses tussen familieleden.

Ik kan u overigens uit eigen ervaring vertellen dat dit soort situaties niet altijd fictief is. Eerder dit jaar is een familielid van een cliƫnt van mij strafrechtelijk vervolgd wegens poging doodslag (op ondergetekende, wel te verstaan. Het ging om een geschil tussen nabestaanden). En nog maar twee dagen geleden is iemand door de politierechter veroordeeld wegens bedreiging (ook van ondergetekende). Ook aan de rand van het uitvaartwezen kun je rare dingen meemaken.
Ik heb eind dit jaar weer een zitting in een rechtszaak waarvan de politie nu al begeleiding / bescherming heeft aangeboden. Kortom: het kan soms zeker zinvol zijn met de politie - liefst preventief - te overleggen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >