Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As uit Duitsland


18 februari 2014

Vraag nummer: 37405

door een duitse uitvaartonderneming ben ik gevraagd om as in ontvangst te nemen van iemand die in duitsland is gecremeerd. kennelijk is de duitse wet zo, dat familie de as zelf niet in ontvangst kan nemen. deze ondernemer wil de as naar mij toesturen zodat de familie dit bij mij kan ophalen.
- is dit wettelijk mogelijk? ook binnen de europese wet bv?
- heb ik als ondernemer me te houden aan onze wettelijke termijn van 1 maand bewaring, eer ik dit aan de familie kan overdragen?
- zijn er nog andere zaken waar ik op zou moeten letten?
- wat zou er in een overdrachtformulier van mij naar de familie moeten staan?

XX
XX uitvaartverzorging te ZZ

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, dit is de gebruikelijke gang van zaken in of vanuit Duitsland. Men mag in Duitsland als crematorium, begraafplaats of uitvaartondernemer geen as aan nabestaanden geven. Een uitvaartondernemer in Nederland moet de as bij de Duitse collega opvragen. Of direct bij het crematorium, dat kan ook. In Nederland mag de ondernemer de as wel aan familie afgeven.

De asbus moet door de familie volgens artikel 60 lid 2 van de Wlb nog een maand worden bewaard. Pas daarna na de as worden verstrooid of in een graf of nis worden bijgezet. Maar ik denk dat men het bijzetten van de asbus in een graf of nis ook wel als bewaring mag zien. Net als het thuis bewaren. Alleen mag de as niet binnen een maand worden verdeeld of verstrooid.

Bewaring is volgens de wet de verplichting van de nabestaande die de asbus in handen krijgt. De uitvaartondernemer hoeft de asbus niet een maand te bewaren. Hij of zij moet de nabestaande alleen op die verplichting wijzen, om hem compleet voor te lichten. Maar dat is alles.
Als de nabestaande zich niet aan de verplichting houdt is dat diens zaak. Overigens kan er met verlof van de officier van justitie ontheffing van de verplichting om de as een maand te bewaren worden verkregen, maar ik denk dat bijna niemand die ontheffing vraagt. Men kent de wet niet en het voelt ook niet logisch aan.

Wat uw vragen betreft:
1. Ja, dit is conform de Duitse en Nederlandse wetgeving.
2. Nee, de ondernemer hoeft de asbus geen maand te bewaren; dat is een verplichting voor diens opdrachtgever.
3. Die heb ik al genoemd en noem ik nog eens bij 4:
4. Ik zou een heel eenvoudig papier voor ontvangst maken, met de personalia van de overledene en de NAW-gegevens van de persoon die de asbus in ontvangst neemt. Ook zou ik kort vermelden dat men de asbus een maand moet bewaren, zoals in artikel 60 lid 2 Wlb staat.
Verder kan ik niets bedenken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld als men zelf een plaats voor het verstrooien van as wil kiezen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >