Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Akte van erfrecht bij incasso uitvaartpolis


11 december 2006

Vraag nummer: 4568  (oude nummer: 8615)

Als service aan onze relaties en om de "zekerheid" te hebben dat de nota aan ons voldaan zal worden, nemen wij na overlijden van de verzekerde de polis in, en zenden wij voorzien van een akte van cesssie én een akte van overlijden door naar de maatschappij met het verzoek de uitkering rechtstreeks aan de uitvaartonderneming te voldoen. ( aan ons dus)
Met steeds grotere regelmaat verlangt de maatschappij een Akte van Erfrecht ( kosten va € 350,00) terwijl wij van mening zijn dat de kosten van de uitvaart buiten de nalatenschap vallen.
Zeker in het geval dat de uitvaartpolis rechtstreeks aan de uitvaartonderneming uitkeert vraag ik mij af waarom (als er verder geen vermogen is) deze verklaring nodig is.
In geen enkele polisvoorwaarde heb ik kunnen ontdekken dat er een dergelijke verklaring nodig is. ) of de lettertjes moeten héél klein zijn.
Gaarne uw visie

Antwoord:

Geachte heer,

Ik denk dat het afhangt van de formulering van de begunstigde op de polis. Als de polis uitkeert aan de erfgenamen, zal eerst vast moeten staan wie die erfgenamen zijn en of zij dan wel degenen zijn die hun rechten aan u overdragen. Want dat zouden verschillende personen kunnen zijn, of niet alle erfgenamen.
Als uw onderneming zelfstandig in de polis zou staan als de begunstigde, zou dit niet aan de orde (hoeven) zijn.

Maar de kosten van een Akte van erfrecht zijn natuurlijk niet uw kosten, maar die van de nabestaanden. Hoewel het jammer is, als dat niet nodig zou zijn.

Nu zijn erfrecht en Akte van erfrecht niet mijn specialiteit; ik adviseer u om de vraag eventueel nog eens voor te leggen aan mijn collega-adviseur op deze site, notaris Van de Griend.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE