Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aansprakelijkheidsverzekering bestuurders


13 mei 2004

Vraag nummer: 3116  (oude nummer: 4303)

wij zijn een uitvaartvereniging met een bestuur dat bestaat uit vrijwilligers. moeten we ons verzekeren tegen bestuursaansprakelijkheid wij komen niet tot een oplossing via de drentse bond hebben we wel materiaal hierover gelezen . kunt u ons adviseren om dit wel of niet te doen.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik heb in het algemeen de indruk dat een aansprakelijkheidsverzekering van bestuurders een beetje overdreven is. Wat voor dingen doet u die schade aan derden kunnen opleveren en wat de vereniging niet kan dragen?

Ik kan me verzekeringen voorstellen in diverse beroepsgroepen. Als een chirurg verkeerd opereert, kan hij iemand levenslang arbeidsongeschikt maken en dan kun je bijvoorbeeld 30 jaarsalarissen van iemand als schade hebben. Een advocaat die een grote zaak totaal verknoeit, kan een miljoenenschade veroorzaken. Maar wat kunt u doen wat welke schade kan veroorzaken? En dan nog eens op een zodanige manier dat er een bepaalde persoonlijke verantwoordelijkheid van de bestuurder ontstaat (want normaal is een fout het risico van de vereniging)? Ik kan niet zoveel verzinnen, moet ik u zeggen. In ieder geval geen schade die niet te dragen is. Want daar gaat het in mijn ogen bij verzekeringen om: je verzekert een risico dat je normaal niet kunt dragen. Als iemands huis afbrandt, kunnen de meeste mensen niet direct uit eigen zak een nieuw huis betalen. Daarom verzeker je dat. Maar het heeft weinig zin om je bijvoorbeeld te verzekeren tegen diefstal van balpennen en potloden: is er een weg, dan kun je makkelijk een nieuwe kopen.

Ik weet niet wat er bij u omgaat en of de vereniging of u grote financiƫle risico's lopen. Maar als er nauwelijks risico's zijn, heeft een verzekering weinig zin.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >