Aansprakelijkheid uitvaartbegeleider met eigen bedrijf bij overtreden corona-regels


18 mei 2020

Vraag nummer: 60784

Goedemiddag,

Ik heb een corona-vraag:
Wanneer bv een eigenaar van een vakantiepark zich niet houdt aan de corona-regels kan hij een boete krijgen van € 4000.00.
Stel: bij een uitvaart zijn 31 personen. Kan ik aansprakelijk gesteld worden als bedrijf en mogelijk een boete krijgen van € 4000.00?
De 31ste aanwezige krijgt de boete van € 390.00?
Hoor graag uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
Anne Joosse

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ken de wettelijke voorschriften ten aanzien van deze inmiddels bekende boetes niet. Ik weet niet of ze in het Wetboek van Strafrecht of ergens anders zijn opgenomen. Voor de toepassing van de boetes hangt het erg van de precieze formulering af, zoals geldt voor alles met een strafrechtelijk kantje.

Precies kan ik het dus niet zeggen. Maar met hardop je boerenverstand gebruiken kom je vaak ook een eind. Nu denk ik ook wel.

- Ik verwacht niet dat politie of handhavers bij uitvaarten standaard mensen komen tellen. Want dan zijn zij zelf nummer 31 of 32.

- Het beleid bij corona-regels is niet om meteen boetes op te leggen, maar om mensen te waarschuwen. Het doel is veiligheid; het gaat erom dat mensen niet in groepen bij elkaar zijn. Niet om via boetes geld voor het Rijk binnen te harken. Het eerst dat politie zal doen, is vragen of mensen vertrekken. Pas als dat geweigerd wordt, zal men waarschuwen dat er een boete kan worden opgelegd. Pas als dat ook genegeerd wordt, volgt een boete. Dat is de gangbare werkwijze.

- Bij een groep van 31 personen valt niet vast te stellen wie de 31e is.

- Van een uitvaartleider kan niet verwacht worden dat die voortdurend aan het tellen is. Soms loopt een persoon nog even terug naar de auto om iets te halen, soms zijn mensen naar het toilet. Er is dan geen compleet overzicht.
Het enige dat je als uitvaartleider kunt doen is met de opdrachtgever een lijstje van genodigden opstellen, deze mensen uitnodigen en hen op het hart drukken om niet spontaan nog anderen mee te brengen. Bij de ingang van een rouwcentrum, begraafplaatsaula of crematorium kan het lijstje gecontroleerd worden.
Als het in principe goed georganiseerd is en bij de deur gecontroleerd wordt, is duidelijk dat de uitvaartleider en diens bedrijf niets te verwijten valt als blijkt dat er later toch nog iemand naar binnen sluipt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >