Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aansprakelijk voor consumpties?


29 januari 2018

Vraag nummer: 53569

Goede avond,
Wij verzorgen als uitvaartondernemer ook de condoleance en koffietafels. Soms krijgen wij het verzoek door familie gebakken/of mee gebrachte producten te serveren, vraag is hierbij, als wij het serveren, wie is er dan aansprakelijk als mensen er ziek van worden?
Met vriendelijke groet,
Wouter van Essen

Antwoord:

Geachte heer,

Op die vraag kan ik geen sluitend antwoord geven, want de vraag ligt buiten het bereik van deze adviesrubriek: de regelgeving inzake begraven of cremeren.

Ik denk echter dat iedereen verantwoordelijk is voor de eigen inbreng van het geheel. Mensen kunnen zelf iets bakken of anderszins meebrengen, maar dan zijn ze ook zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en de gevolgen van bijvoorbeeld een voedselvergiftiging. Als u dat vastlegt in een e-mail en door betrokkene laat bevestigen, lijkt mij niet zo veel aan de hand.

Overigens zal er in de regel niet zo snel schade ontstaan. Stel dat iemand ziek wordt van het eten of drinken van bepaald voedsel, wat is dan de schade? De kosten van een aspirine? Als iemand in het ziekenhuis moet worden opgenomen zal zijn eigen zorgverzekering dat dekken. Misschien heb je dan te maken met de kosten van eigen risico, maar die drempel zou ook al vanwege andere ziektes bereikt kunnen zijn of worden. Dan zal iemand aan het einde van het jaar moeten aantonen dat er geen andere kosten waren en enkel de bewezen vergiftiging een aanslag deed op het eigen risico.
Ik denk dat dat risico erg meevalt.

Maar als schriftelijk (!) afgesproken wordt dat eigen inbreng op eigen risico geschiedt en geen verantwoordelijkheid zal en kan worden genomen voor de kwaliteit van de producten voorzie ik geen probleem.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >