Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

8849 vervolg


16 februari 2007

Vraag nummer: 4639  (oude nummer: 8874)

Voor zover mij bekend staat het gemeentehuis van de gemeente Bergen (NH) op grondgebied van de gemeente Alkmaar, (Gemeente Bergen, Jan Ligthartstraat 4, 1817 MR Alkmaar, telefoon 072 - 88 80 000).

In theorie zou van iemand die op het gemeentehuis overlijdt aangifte moeten worden gedaan in Alkmaar. Hoe dit tussen beide gemeentes juridisch is opgelost (er zijn wellicht andere situaties denkbaar zoals vergunningaanvragen voor een verbouwing aan het gemeentehuis) weet ik niet.

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, dat klopt. Ik ben er wel eens geweest. Trouwens ook in Bergen (L).
Men bouwt in Bergen NH een nieuw gemeentehuis, maar had binnen de gemeentegrenzen geen vervangend tijdelijk kantoorpand dat groot genoeg was en beschikbaar was.

Nee, zo moet u het niet zien. Als er iemand in de gemeente Bergen overlijdt, moet er aangifte worden gedaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van Bergen. Of dat die kantoor houdt in Bergen, Alkmaar, Delfzijl of Goes, is niet relevant.

Volgens mij was het gemeentekantoor van Bergen in Alkmaar een bestaand kantoorpand. Maar als de gemeente Bergen het nieuw zou hebben willen bouwen, had men inderdaad een bouwvergunning van de gemeente Alkmaar nodig. Maar anders een bouwvergunning van de gemeente Bergen.
Maar zo vreemd is dat toch niet? Er zijn - om binnen ons vakgebied te blijven - gemeenten die hun gemeentelijke begraafplaats op het grondgebied van een andere gemeente hebben liggen. De gemeentelijke begraafplaats van Amstelveen (Zorgvlied) ligt op het grondgebied van Amsterdam. De gemeentelijke begraafplaats van Amersfoort ligt op het grondgebied van Leusden. Allemaal geen probleem. Amstelveen en Amersfoort hebben voor die begraafplaatsen hun eigen beheersverordening. Maar als er een bouwvergunning nodig is om iets op het terrein te bouwen, moet men naar Amsterdam of Leusden. Idem voor een verlof tot opgraving, dan moet men naar de burgemeesters van Amsterdam en Leusden. Dat is precies hetzelfde als met kerkelijke begraafplaatsen; die hebben hun eigen beheersreglement , maar moeten voor vergunningen naar de gemeente waar de begraafplaats gelegen is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE