Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

1 van 4 kinderen zet handtekening uitvaart; ook alleen aansprakelijk voor kosten?


1 juli 2005

Vraag nummer: 3877  (oude nummer: 6138)

Wanneer er 4 kinderen zijn en er slechts 1 een handtekening zet om opdracht te geven voor een uitvaart, is deze persoon dan geheel aansprakelijk voor de kosten?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Deze vraag is al tientallen keren in diverse varianten behandeld. Zie de rubriek Overige onderwerpen en daarbinnen de sub-rubrieken 'Kosten uitvaart', 'Uitvaart door gemeente' en heel oude vragen in de rubriek 'Erfenis/erfrecht'.

Ik zal het nog eens kort eenvoudig zeggen. Als 1 van 4 kinderen voor de uitvaart van een ouder tekent, kan de uitvaartondernemer alleen dat ene kind aanspreken, maar wel voor de gehele kosten. Dat kind kan niet zeggen: stuur elk van mijn broers of zussen maar een rekening voor eenvierde deel. Wie tekent is tegenover de uitvaartverzorger verantwoordelijk voor het geheel.

Echter, het kind dat tekent heeft wel verhaal. Ten eerste mag hij alles uit de nalatenschap halen wat nodig is om de kosten te dekken. Als er geen geld is, of onvoldoende, mogen dat ook goederen zijn. Als er geen of te weinig geld of goederen zijn, mag hij het restant van het door hem voorgeschoten bedrag delen door 4 en ieder van zijn broers en zussen voor een deel aanspreken. En zelf natuurlijk ook een deeltje bekostigen.

In dit voorbeeld ga er ik van uit (en u waarschijnlijk ook) dat de overleden ouder alleenstaand was of de langstlevende. Anders is de echtgenoot de eerst aanspreekbare persoon.

U moet het zo zien dat alle kinderen samen verantwoordelijk en aanspreekbaar zijn voor de kosten. Wie echter de handtekening zet, verplicht zich als het ware om het voor te schieten. Maar verder verplicht hij zich tot niets. Hij mag het helemaal op de nalatenschap verhalen. En als dat onvoldoende is moeten zijn broers en zussen en hij samen het restant delen.
Zo zit het in elkaar.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >