Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten grafrechten niet doorberekend op factuur


2 maart 2020

Vraag nummer: 60187

Hallo,

wij hebben 14 maanden na dato een probleem na het overlijden van mijn partner. Het blijkt dat de grafrechten twv 1998 euro niet zijn doorgerekend op de nota van de begrafenis onderneemster, hoewel al het geld van de verzekering op haar rekening is gekomen. Is zij hier ingebreke gebleven, had zij dit moeten doorrekenen of ieder geval ons op de hoogte hiervan moeten stellen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op deze vraag kan ik geen antwoord geven. Het antwoord hangt namelijk af van wat daarover is afgesproken met de begrafenisonderneemster, toen u met haar de uitvaart besprak en waarom zij nu gehandeld heeft zoals zij gehandeld heeft.

Dan moeten de offerte, de afrekening en onderliggende facturen naast elkaar worden gelegd en moet de onderneemster tekst en uitleg geven.
Het kan zijn dat de begraafplaats erg laat met haar factuur was.
Het geld van een verzekering is meestal niet uitsluitend bestemd voor kosten van een graf, maar alle soorten kosten die met de uitvaart van doen hebben.

Vaak is het verstandig om ook zelf met de uitvaartverzekering contact te hebben en niet alles via een uitvaartverzorger te laten lopen. In het laatste geval hebt u zelf geen overzicht meer. Als je alles uit handen geeft, neem je ook het risico van vergissingen door een ander. Ik weet niet of dat hier het geval is, maar zelf meekijken en ook weten is altijd goed.

Als ik u was zou ik eerst de onderneemster om uitleg vragen. Vaak biedt een gesprekje op kantoor, met allerlei stukken bij de hand, meer helderheid dan een telefoongesprek of e-mails. Soms is iets alleen een misverstand, dat snel opgelost kan worden. Soms is sprake van een vergissing, soms is het een domme fout. Maar dat kan het beste samen geconstateerd worden.

Als u er samen niet uit komt en de betreffende onderneemster is aangesloten bij een brancheorganisatie, zou u kunnen overwegen om een klacht in te dienen bij de Ombudsman uitvaartwezen. Zie voor de mogelijkheden en procedure de site OmbudsmanUitvaartwezen.nl

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE