Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplichting te betalen als uvl al begint te regelen, zonder dat er een opdracht ligt?


24 mei 2022

Vraag nummer: 64974

Voor een familielid van mij wil ik het volgende voorleggen. Moeder overlijdt, had Yarden dienstenverzekering. Uitvaartverzorger die goed bekend staat in de plaats waar zij wonen, wordt gebeld. Zij regelt direct dat moeder verzorgd wordt, besteld een kist en regelt vervoer naar haar uitvaartcentrum. Bij het eerste gesprek geeft vader aan dat er een Yarden verzekering is en hij benoemt het pakket (kist, 1 rouwauto, zoveel kaarten enz.). uitvaartverzorgster gaat er niet op in, maar neemt polissen mee. Zij heeft reeds 13 jaar ervaring. Kaart opzet wordt besproken en zij komt terug dat Yarden ca €2300 uitkeert, omdat zij het doet. Familie schrikt hiervan, want zij weten wat een uitvaart ongeveer gaat kosten en moeten dan veel bij betalen. Lang verhaal kort, uitvaartverzorgster doet of haar neus bloed, komt met haar offerte. Familie belt zelf Yarden nogmaals en horen dat bijna alles verzekerd is. Besloten wordt dat moeder naar Yarden gaat.
Factuur van de 1e uitvaartverzorgster komt, ca €900 voor afgenomen diensten (kist, verzorging en vervoer) en een deel een vergoeding aan haar. Mijn vraag is, moeten zij deze vergoeding aan haar betalen?? De afgenomen diensten neemt Yarden uit coulance over. Uitvaartverzorgster regelt vanuit zichzelf al voordat ze de familie gesproken heeft of getekend. Is dit risico van het vak of is er al een verplichting om te betalen. Het gaat om een klein bedrag, maar het gaat mij om het principe.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik vind dit eerlijk gezegd een schandelijke werkwijze om klanten binnen te slepen, van die uitvaartverzorgster.
Het door een derde laten verzorgen van een uitvaart in plaats van de uitvaartverzekeraar waar men een pakket- of dienstenverzekering heeft, valt vaak hoger uit. Als men de familie niet duidelijk tijdig informeert over de consequenties, is dat misleidend.

Heeft vader een opdrachtformulier van de uitvaartverzorgster getekend, op basis van een offerte? Dan zijn er kosten verschuldigd.
Als vader nog niets getekend heeft, zijn er mijns inziens geen kosten. De kosten die gemaakt zijn om de klant zo snel mogelijk aan haar te binden, zijn kosten waar naar mijn mening de uitvaartverzorgster geen recht op heeft. Zij had eerst een eerlijk kostenoverzicht moeten presenteren.

Overigens begrijp ik niet dat als mensen een uitvaartverzekering voor diensten hebben, ze eerst een andere uitvaartverzorger bellen dan de 'eigen' verzekeraar.

Veel uitvaartverzorgers hebben op hun site staan dat ze een uitvaart kunnen verzorgen ook als men elders een verzekering heeft. Dat klopt. Maar ze vertellen er meestal niet bij dat men dan een veel lagere uitkering van de verzekering krijgt en men gemiddeld al zo'n 2.000 euro duurder uit is.

Vergelijk andere klachten in de subrubriek 'Vragen over uitvaartorganisaties'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >