Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplichting met één bepaalde begrafenisondernemer in zee te gaan


4 december 2014

Vraag nummer: 40836

Kan een begrafenisvereniging de leden verplichten om met één bepaalde begrafenisondernemer in zee te gaan. Wij zijn verplicht om alles wat de begrafenis betreft van hem af te nemen. Wij hebben geen keuze mogelijkheid. Ook alle prijzen worden door de begrafenisondernemer bepaald. Zou graag willen weten of dit zomaar kan.

Antwoord:

Geachte heer,

Deze problematiek is al eerder behandeld. Ik verwijs o.a. naar mijn antwoord op de vraag 'Vrije keus ondernemer' in de rubriek 'Vragen over uitvaartorganisaties'.

Als lid van een uitvaartvereniging is men gebonden is aan de collectieve regel dat er alleen een vergoeding wordt uitgekeerd als er gebruik gemaakt wordt van een bepaalde uitvaartondernemer. Als men dat niet wenst, moet men het lidmaatschap van de vereniging opzeggen en een andere verzekering aangaan die die regel niet kent. Of men moet op de algemene ledenvergadering medestanders krijgen die ook vinden dat deze regel moet veranderen. Per slot zijn de leden van een vereniging de baas. Als een meerderheid vindt dat het anders moet, kan de ledenvergadering de regel veranderen. dat is het kenmerk van een vereniging.

U bent altijd vrij in de keuze van een uitvaartondernemer, maar dan verliest u - bij deze uitvaartvereniging - misschien het recht op een uitkering. Zie ook: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?


Overigens zal de vereniging haar leden waarschijnlijk verplichten om van die ene ondernemer gebruik te maken, omdat zij bij hem een goedkoper tarief heeft bedongen. Maar hoe het precies zit, kan ik van hier af niet beoordelen.

Mensen doen er goed aan, om voordat zij lid worden van een uitvaartvereniging of -verzekering zich precies over de voorwaarden te laten informeren.
Er zijn uitvaartverenigingen en -verzekeringen die dezelfde regel kennen als uw vereniging. Maar ook die slechts een beperkte uitkering doen. Maar ook, waar men helemaal vrij is in de keuze van een uitvaartverzorger.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >