Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplicht contact met een door zorginstelling gekozen uitvaartonderneming


19 juni 2017

Vraag nummer: 51041

Mijn ouders wonen in een zorginstelling
Nu heb ik een brief ontvangen dat bij overlijden de afdeling met een , door hun gekozen, uitvaartondernemer contact opneemt
Bij deze uitvaart ondernemer kunnen wij aangeven wat de wensen zijn en of we met een ander verder willen
Kan een irganisatie dit opleggen ? Een tussenpersoon kost altijd geld en mijn ouders weten heel goed dat ze deze ondernemer niet willen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ken de algemene voorwaarden en de huisregels van het betreffende zorginstelling niet en kan dus niet inschatten in hoeverre u gebonden bent aan de maatregelen voor de eerste verzorging, als een van uw ouders overlijdt.

Ik kan mij op zich wel voorstellen dat een zorginstelling iets wil regelen wanneer een bewoner overlijdt. Het kan zijn dat kinderen of andere contactpersonen vele uren of een dag onbereikbaar zijn en dan kan men de bewoner niet zomaar in zijn kamer of een andere locatie in het verzorgingshuis laten liggen. Dan is er actie nodig, ook voor de leefbaarheid en sfeer in huis voor de andere bewoners.

Ik zou als ik u was de zorginstelling een brief schrijven waarin u aangeeft dat u niet kunt instemmen met het inschakelen van de andere uitvaartondernemer, maar dat u wilt dat bij een plotseling overlijden van een van uw ouders in eerste instantie contact worden opgenomen met u en dat waneer u niet bereikbaar blijkt, contact wordt opgenomen met de andere uitvaartondernemer en dat u die ondernemer daarvan in kennis stelt.

Dan zou ik nog 2 aanvullende brieven of e-mails schrijven.
De eerste brief aan de uitvaartondernemer van uw keuze opdat hij weet dat hij door de zorginstelling gewaarschuwd kan worden. U moet met hem dan eigenlijk ook al een voorgesprek hebben over de wensen van uw ouders.
De tweede brief zou ik schrijven aan de uitvaartondernemer die de zorginstelling wil inschakelen. Die kunt u laten weten dat u kennis hebt genomen van de brief en de voorgenomen regeling van de zorginstelling, maar dat uw ouders een duidelijke voorkeur hebben voor een andere ondernemer. Dat hebt u ook aan de zorginstelling laten weten en de andere ondernemer weet dat hij ingeschakeld wordt. Een en ander betekent ook dat wanneer het zo zou lopen dat de zorginstelling toch de ondernemer van haar keuze zou inschakelen, u niet bereid bent om enige diensten af te nemen of kosten te betalen. Dat kan deze ondernemer het best ook maar vast vooraf weten.

Ik zou als ik u was van alle brieven/e-mails een ontvangstbevestiging vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >