Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Van rechtswege beëindigen contract na dood


15 november 2008

Vraag nummer: 5869  (oude nummer: 11715)

Mijn schoonmoeder heeft een offerte bij een uitvaartondernemer laten maken met daarin al haar wensen voor de uitvaart. Indien mijn schoonmoeder komt te overlijden zijn haar nabestaande dan verplicht om haar uitvaart via deze uitvaartondernemer te laten lopen? Ik denk zelfs dat zij haar handtekening heeft gezet. Een contract wordt toch automatisch van rechtswege beëindigd na de dood?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Nee, de erfgenamen treden in de rechten en plichten van de overledene; contracten zijn niet automatisch vervallen.

Een contract wordt niet van rechtswege beëindigd door de dood, behalve als het naar de aard van de overeenkomst zo is. Bijvoorbeeld bij een arbeidscontract eindigt wel van rechtswege de verplichting om te komen werken bij een werkgever; maar er bestaat soms nog recht op salaris of vergoedingen, dus de overeenkomst eindigt niet direct geheel. Ook een huurovereenkomst eindigt niet onmiddellijk automatisch. De erfgenamen kunnen de overeenkomst wel opzeggen, maar zijn wel aan de overeenkomst gebonden. Ze kunnen dan ook pas opzeggen tegen de in de overeenkomst opgenomen termijn, niet onmiddellijk.

Of nabestaanden verplicht zijn om de uitvaart via een bepaalde uitvaartondernemer te laten lopen hangt van de situatie en de inhoud van het contract af. Zij kunnen feitelijk altijd voor een andere ondernemer kiezen, maar zullen wellicht een vergoeding mislopen of een boete moeten betalen. Soms is in een verzekering of deposito een bepaalde uitvaartondernemer aangewezen; en als men dan een ander neemt, krijgt men geen uitkering.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >