Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kostprijs voor uitvaartondernemer?


28 februari 2003

Vraag nummer: 2041  (oude nummer: 2429)

Fri, 28 Feb 2003 15:36

Geachte heer Van der Putten,

Ik had een vraag over de kostprijs van een uitvaart en hoopte dat u mij kan helpen. Ik zou namelijk graag willen weten wat voor de uitvaartondernemers de gemiddelde kostprijs is van een begrafenis of crematie. Dus niet wat de consument gemiddeld kwijt is, maar de ondernemer. Hoeveel winst maakt een ondernemer op een uitvaart is dus eigenlijk de vraag....


Ik hoop dat u mij deze informatie kan verschaffen. Bij voorbaat dank!


Mvg.


Robert Soederhuijzen

Antwoord:

Geachte heer,

Daar durf ik geen zinnig woord over te zeggen. Dat zal van ondernemer tot ondernemer verschillen en het zal ook van geval tot geval verschillen, afhankelijk van de tijd die een ondernemer aan een uitvaart moet besteden.

Ik ben geen econoom, maar mij lijkt dat je meerdere antwoorden kunt geven, afhankelijk van wat je onder 'winst' verstaat en wat je onder 'een uitvaart' verstaat.

De kosten van een gemiddelde uitvaart liggen op dit moment iets boven de Euro 4.000,-, voor zover ik kan inschatten.
De uitvaartverzorger zal bepaalde kosten kwijt zijn aan derden, zoals dragers, chauffeurs, aan het gebruik van een mortuarium etc. Op wat voor bedrag dat ligt, kan ik moeilijk inschatten. Bij een uitvaartondernemer spelen ook een aantal vaste kosten een rol: als hij personeel in dienst heeft, lopen die kosten door, ook als het een slappe periode is. Ook de verwarming van zijn pand gaat door. De boekhouding moet gedaan worden en er moet altijd iemand paraat zijn om de telefoon op te nemen, want je weet nooit wanneer zich een uitvaart aandient.
In het bedrag van een uitvaart zit denk ik ook een flink deel van de lopende overheadkosten, die op zich niets met die uitvaart zelf van doen hebben. Dat is bij elk bedrijf zo en dat zal hier niet anders zijn.
En zoals in elke bedrijfstak zijn er goed lopende, slecht lopende, matig lopende en fantastisch lopende bedrijven; efficiƫnte bedrijven en inefficiƫnte bedrijven; bedrijven die heel professioneel worden gerund en uitvaartondernemingen die dat niet zijn.

Een beetje een stelregel in het bedrijfsleven is, dat men streeft naar een winstmarge van zo'n 15%. Ik denk dat de wat meer professionele uitvaartbedrijven ook proberen een dergelijke marge te halen.
Maar de vraag is ook dan nog: wat is winst? Want ook de eigenaar moet van die winst zijn natje en droogje betalen. Bij de een zal de boterham wat beter belegd zijn dan bij de ander.

mr W.G.H.M. van der Putten

28 februari 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >