Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan ik mijn uitvaart nu al vastleggen?


27 juli 2014

Vraag nummer: 39195

Ik ben een vrouw alleen zonder nabestaanden en vrienden. Ik heb een begrafenis verzekering en ik zou graag vast alles voor de uitvaart willen vastleggen om anderen zo min mogelijk te belasten na mijn overlijden. Hoe kan ik dat doen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat is heel verstandig.

Als uw begrafenisverzekering een zogenaamde natura-verzekering is, zal uw uitvaartverzekeraar de uitvaart uitvoeren. U kunt zelf aangeven hoe u dat wilt. De meeste verzekeraars hebben daar hulpmiddelen voor, zoals voorgedrukte boekjes waarin u wensen kunt aanvinken of opschrijven. Als jurist moet ik alleen wel opmerken dat zulke boekjes geen rechtsgeldige laatste wilbeschikkingen zijn, zodat wanneer een erfgenaam iets anders willen, de wens van de erfgenaam prefereert. Als u niet verwacht dat een erfgenaam een andere mening zal hebben of uw wens altijd zal respecteren, dan is het natuurlijk geen probleem dat het boekje geen rechtsgeldige wilsbeschikking is.

Een rechtsgeldige wilsbeschikking is een testament (maar dat hebt u niet nodig als het alleen om het regelen van de uitvaart gaat) of een codicil. Een codicil is een geheel eigenhandig geschreven, gedateerd papier, met een handtekening. En dat is het probleem met het boekje: dat is niet geheel eigenhandig geschreven.

Als uw begrafenisverzekering geen natura-verzekering is, maar een uitkering in geld geeft, dan hoeft het niet zo te zijn dat de verzekeraar ook uitvaartverzorger is. Dan kunt u nu zelf een uitvaartorganisatie zoeken, waar u afspraken mee maakt. Zie uitvaartorganisaties in de Bedrijvengids van deze site.

Ook kunt u zelf al een begraafplaats en graf uitzoeken en regelen. Ook een grafsteen uitzoeken. Over het graf en het na overlijden laten plaatsen van de grafsteen kunt u nu al afspraken maken met Grafzorg Nederland.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >