Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Extra betaling door niet leden


27 juli 2003

Vraag nummer: 2367  (oude nummer: 2851)

Als uitvaartverzorging verzorg ik uitvaarten voor de plaatselijke uitvaartvereniging. Wanneer er een niet lid van deze vereniging en deze ook geen enkele voorziening heeft getroffen ten behoeve van de eventuele kosten voor zijn of haar overlijden en ik wel voor deze uitvaart ga verzorgen dan berekend de plaatselijke uitvaartvereniging 250 euro extra door aan de nabestaanden en berekenen ze ook nog eens een duurder tarief voor allerlei diensten, zoals duurdere opbaarkosten, duurdere aula kosten enz. Kan dit allemaal? Als zelfstandig uitvaartverzorger is het voor mij niet mogelijk om zelf deze uitvaarten te gaan doen in deze gemeente buiten deze vereniging om, want bij mijn aanstelling als verzorger van hun uitvaarten is mij mondeling gezegd, dat wanneer er een niet lid van de vereniging komt te overlijden dit dan door mij verzorgd mag worden, alleen onder ospicien van de plaatselijke vereniging. Indien het een uitvaartverzorger uit een andere gemeente deze uitvaart gaat doen en ook de voorzieningen van deze vereniging gebruikt, dan brengt men geen 250 euro extra in rekening, maar alleen een duurder tarief voor gebruik van de opbaarruimte enz, enz. Dit zit hier bij deze vereniging toch zo krom als het maar kan? Want komt er een uitvaartverzorger buiten de gemeente een uitvaart doen in het gebouw welke de vereniging huurt van de gemeente en hij maakt gebruik van de faciliteiten van de vereniging dan kan dat toch misschien ook wel een overledene zijn, welke nergens voor verzekert is of geen lid is van een of andere vereniging. En mag een vereniging dit wettelijk ook wel allemaal doen op deze manier?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, het zit krom, dat ben ik met u eens. Maar dat wil nog niet zonder meer zeggen dat e.e.a. onwettig of onrechtmatig is. Het is op zich niet gek als een vereniging voor het gebruik van diensten voor niet-leden een ander tarief rekent dan voor leden. Het doel is immers om het voor leden zo goedkoop mogelijk te maken, mag je aannemen; niet voor niet-leden. Dat is legitiem.
De ‘afspraak’ dat u de verzorging van een uitvaart van een niet-lid alleen kunt aannemen, als u het uit naam van de vereniging doet, is dubieus. Maar, u hebt er zelf mee ingestemd. U kunt er natuurlijk wel van af, maar dan is de vereniging waarschijnlijk ook geen klant meer van u. Maar is dat wel zo? Heeft de vereniging dan een ander die haar uitvaarten kan verzorgen?
Ik kan de lokale situatie niet beoordelen, maar mij lijkt dat u 2 keuzes hebt: óf met de vereniging samenwerken en de voorwaarden (eerst uit-onderhandelen en dan) accepteren, óf gewoon vol de concurrentie met de vereniging aangaan. Maar dan moet u ook zorgen voor een eigen opbaargelegenheid e.d. U zou ook kunnen proberen om zelf de ruimte van de gemeente te huren, als u de gemeente kunt uitleggen dat de vereniging nu misbruik maakt van de situatie en feitelijk concurrentievervalsend bezig is. De gemeente heeft daar wellicht geen weet van.

Het in rekening brengen van verschillende tarieven voor leden en niet-leden is mogelijk.
Maar in hoeverre het in rekening brengen van verschillende tarieven voor u en voor uitvaartondernemers van buiten de gemeente onwettig is, kan ik niet beoordelen. Ik weet niets van het mededingingsrecht. Maar u zou eens kunnen informeren bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit of bij het ministerie van Economische Zaken.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >