Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eeuwigdurende grafrechten vergeten door de begrafenisondernemer


26 februari 2020

Vraag nummer: 60152

Na een tragische dood van een bewoner van een AZC geeft de directie hiervan opdracht tot de begrafenis aan een begrafenisondernemer. Is de familie hierbij ook aanwezig en weet iedereen dat het om een moslim-begrafenis gaat. Regelt de uitvaartverzorger een graf op een begraafplaats met beperkte termijnen. Wordt dit de familie pas bekend na de begrafenis en acht de uitvaartonderneming zich niet aansprakelijk en wil slechts inhoudelijk overleggen met het COA en zeker niet met de familie. Graag uw visie.

Antwoord:

Geachte heer,

De Nederlandse wet kent geen eeuwigdurende grafrechten. De Nederlandse wet kent alleen de uitgifte van graven voor bepaalde tijd (vaak 20, soms 30 jaar, soms nog andere termijnen) of voor onbepaalde tijd.

Dat iemand moslim is of dat iemand fundamenteel christen is en een voorkeur heeft voor een graf dat nooit geruimd zal worden, betekent niet dat iemand daar recht op heeft. Nog los van de vraag of een begraafplaats dat kan bieden.
Als een begraafplaats belooft om een graf nooit te ruimen, is het graf niet juridisch/wettelijk maar wel feitelijk eeuwigdurend. Men zal dan echter wel een wederpartij moeten hebben voor de begraafplaats, die ook kan controleren of het graf werkelijk voor geruimd worden. De stichting Grafzorg Nederland zou een dergelijke wederpartij kunnen zijn.

Ik kan geen oordeel geven over fouten of vergissingen door de begrafenisondernemer in dit geval, omdat ik niet weet wat de opdracht was die de opdrachtgever aan de ondernemer heeft gegeven. Als de familie niet de opdracht voor de begrafenis heeft gegeven, heeft de familie geen zeggenschap. Als de familie dat wel gewild zou hebben, zou zij zelf de begrafenis hebben moeten regelen, moet ik gewoon zakelijk constateren.

Het lijkt mij geheel terecht dat de uitvaartverzorger stelt slechts verantwoording verschuldigd te zijn aan de COA, als die de opdracht voor de begrafenis heeft gegeven.
Het is zinloos om met derden in discussie te gaan. Als de familie niet blij is met de keuzes van de COA moet ze dat daar aankaarten. Maar - nogmaals - als de familie eigen wensen had, had zij zelf de begrafenis moeten regelen.
Er zijn wel begraafplaatsen waar graven nooit geruimd worden. Zie https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/brabantse-primeur-eeuwig-graf-op-islamitische-begraafplaats-bergen-op-zoom~a9dc1a21/?referrer=https://www.google.nl/

Vergelijk de volgende video: "Zijn Islamitische graven voor eeuwig?"


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer 60159 'Grafbezorging tegen de Islamitische wetgeving'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >