Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Burgerservicenummer(s) registreren ?


28 augustus 2017

Vraag nummer: 51780

Is het , op grond van een wettelijk voorschrift verplicht dat de opdrachtgever van een uitvaart aan de uitvaartondernemer diens burgerservicenummer of het burgerservicenummer van de overledene overlegt? Er wordt weleens gezegd dat de Belastingdienst de uitvaartondernemer verplicht om het bsn van de opdrachtgever van de uitvaart vast te leggen. Dankuwel voor uw reactie.

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen wettelijk voorschrift dat een opdrachtgever van een uitvaart verplicht om zijn burgerservicenummer (BSN) aan de uitvaartondernemer te overleggen. De uitvaartondernemer kan echter wel verlangen dat een opdrachtgever zich identificeert en bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs of ID-kaart laat zien. Dan mag de uitvaartondernemer niet het BSN van de opdrachtgever noteren, maar wel het nummer van diens paspoort of rijbewijs of ID-kaart. Die documenten hebben immers allemaal een eigen nummer.

De Belastingdienst verplicht een uitvaartondernemer niet om het BSN van de opdrachtgever van de uitvaart vast te leggen. Dat is klinkklare onzin. Een schoenwinkel of een supermarkt zijn ook niet verplicht om het BSN van hun klanten vast te leggen.

Er zijn instellingen die wel verplicht zijn om met het BSN te werken, zoals zorginstellingen, gemeenten, ziekenhuizen en ja, de Belastingdienst zelf. Maar dat is geen verplichting van de Belastingdienst maar een wettelijke verplichting.

Voor de aangifte van overlijden heeft de uitvaartondernemer wel graag het BSN van de overledene. Althans om aangifte via de site van de gemeente te kunnen doen.
De gemeente meldt het overlijden vervolgens automatisch aan de Belastingdienst en andere instanties. Dan zal het gemeente wel het BSN (dat zij heeft van iedere inwoner van Nederland) doorgeven aan de Belastingdienst en die instanties. Maar dat gebeurt ook als een kind of de buurman van de overledene de aangifte van het overlijden aan het loket van de gemeente doet en niet weet wat het BSN van de overledene is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >