Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Als de verzekeraar een begrafenis verknalt...


24 oktober 2002

Vraag nummer: 1341  (oude nummer: 1689)

Fri May 26 13:13:31 2000

degene die de begrafenis van m'n oma begeleidde heeft verzuimd de rest van de gasten op te halen, waaronder m'n broertje die met speciaal , begeleid verlof uit de gevangenis de begrafenis mocht bijwonen, mn vader stiefmoeder en andere familie stonden bij de kapel te wachten.. in rotterdan oud kralingen.
het was een bijzonder droevig gebeuren daar ik mevr. van mook helemaal alleen mn oma moest begraven.
Van haast was er zeker sprake omdat ik binnen 10 minuten weer in de volgauto terug naar huis zat.
wat moet ik hier nou mee??

Antwoord:

Sat May 27 03:08:06 2000

Geachte mevrouw,

Als een verzekeraar een begrafenis verknalt, is dat een dubbel trieste gebeurtenis. Een begrafenis is natuurlijk al geen pretje en als het dat niet zo gaat als u verwacht, is dat al helemaal vervelend.

MaarÂ… als u klachten heeft, is de eerste vraag die je moet stellen: wat had u afgesproken? Is besproken of afgesproken dat de uitvaartleider de rest van de gasten op zou halen? En wat hebt gedaan toen u merkte dat de andere gasten er nog niet waren? U had natuurlijk kunnen zeggen "Even wachten, want we verwachten nog meer mensen." Hebt u dat gedaan en wat heeft de uitvaartleider toen gezegd en gedaan?
Want per slot, de familie is als opdrachtgever 'de baas' en hoeft natuurlijk niets alles te accepteren als het niet gaat zoals redelijkerwijs verwacht wordt.

Als er van tevoren afspraken worden gemaakt, kunt u daar de uitvaartleider aan houden. Of een verzekeraar of een gewone uitvaartonderneming of wie dan ook een begrafenis verzorgt, maakt geen verschil: men moet zich aan afspraken houden. Maar u moet ze natuurlijk wel van tevoren maken.
Ook moet duidelijk zijn wat er bij het graf gebeurt. Er zijn mensen die juist willen dat het kort en 'zonder poespas' gebeurt. Maar ik kan me goed voorstellen dat u het onbevredigend vindt als u binnen 10 minuten weer in de auto naar huis zit. Dat zou ik ook vinden. Maar je moet dan wel bespreken dat een of meer mensen nog iets over oma vertellen. Dat hoeven geen plechtige toespraken te zijn; liefst niet. Maar wel vertellen waarom het zo'n lief mens was. En wat mensen aan eigen herinneringen aan haar hebben. Dat soort dingen. En afspreken om na afloop nog ergens een kop koffie te drinken en wat na te kletsen.
Een goede uitvaartleider bespreekt dit soort dingen van te voren. Als dat bij u niet gebeurd is, is dat niet goed. Maar van de andere kant moet u natuurlijk ook wel zeggen wat u wilt of niet wilt.

Wat moet ik hier nu mee?, vraagt u. Tja, dat is moeilijk te zeggen. U kunt natuurlijk bij die verzekeraar een klacht indienen. Maar laat ik eerlijk zijn: dat helpt niets. Ze kunnen misschien wel toegeven dat uw klacht terecht is en dat ze de begrafenis beter hadden moeten voorbereiden en begeleiden. Maar ook als ze u 100% gelijk geven, schiet u er niets mee op. Want ze kunnen het niet meer terugdraaien en opnieuw doen. En u ook niet. Maar u kunt wel wat anders doen. In uw geval zou ik de eerstvolgende verjaardag van oma flink vieren. Ze is er dan wel niet bij, maar het is een goede gelegenheid om met familie en vrienden haar nog eens goed te herdenken en zo het verzuim in te halen.

mr W.G.H.M. van der Putten

27 mei 2000

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >