Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat voor straf? (Handelingen zonder toestemming nabestaanden)


28 december 2007

Vraag nummer: 5076  (oude nummer: 10008)

Als men zonder toestemming van nabestaanden, toch nog invasieve handelingen gaat verichten, en fam: komt daar achter gaat procuderen, wat voor een straf hangt die persoon boven het hoofd.

Antwoord:

Geachte heer,

Niet elke (medische) handeling aan een overleden patiƫnt is verboden. Maar sectie of lijkschouwing zonder toestemming van de overledene of directe nabestaanden of een behandeling die gericht is op balseming van een overledene is strafbaar gesteld met drie maanden hechtenis of een boete van een paar duizend euro.

De nabestaanden kunnen echter zelf geen strafzaak beginnen. Als sprake is van een strafbare handeling, kunnen ze aangifte doen bij de politie. De officier van justitie beslist dan of hij nader onderzoek wenst en vervolgens eventueel tot vervolging overgaat. Vervolging van misdrijven en overtredingen is een zaak van de overheid, niet van particulieren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans sinds augustus mijn ervaring, tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat na ruim 4 maanden nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids. Het wordt weer tijd voor een kort geding, net als toen ik in oktober de aansluiting door KPN met een rechtszaak heb moeten afdwingen. Zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE