Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wassen na overlijden?


21 maart 2012

Vraag nummer: 27906

Ik ben zorgcoördinator in een hospice. Onze vrijwilligers verlenen samen met de familie en / of wijkverpleegkundige de laastste zorg aan overledenen. Discussiepunt: wel of niet wassen. In het filmpje over verzorging hoor ik verzorger zeggen dat je beter niet kunt wassen ivm huidvetten. Onlangs sprak ik een uitvaartverzorger die vond dit onzin omdat de ontbinding een proces is dat van binnenuit komt en niet van buitenaf. Ik ben bezig een nieuw protocol te schrijven en ben op zoek naar duidelijkheid op dit gebied. Ook: wel of geen bodylotion gebruiken? Bedankt vast voor het antwoorden!!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De juridische adviesrubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren en de wetstoepassing. Ik kan u slechts zeggen dat er geen wettelijke regels zijn voor de laatste zorg aan overledenen.

Wel kan ik u zeggen dat die uitvaartverzorger gelijk heeft met zijn opmerking dat de ontbinding een proces is dat van binnenuit komt en niet van buitenaf.

Misschien kunt u uw vraag stellen in de adviesrubriek Postmortale zorg van www.uitvaartbranche.nl. Als professional in een hospice kunt u toegang krijgen tot deze site.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Met o.a. de vraag: Mag iemand naakt worden begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE