Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten afleggen dubbel berekend?


17 februari 2004

Vraag nummer: 2890  (oude nummer: 4021)

Als een uitvaartverzorger een basistarief heeft waar ook het afleggen bij inbegrepen is, mag hij dan de kosten van het verpleeghuis voor het afleggen aan mij doorberekenen? Ik voel mij ook een beetje afgelegd.

m.v.g.

Antwoord:

Geachte heer,

Als de uitvaartverzorger een vast tarief hanteert, waar de kosten van het afleggen in zitten volgens zijn opgave, dan behoren zulke kosten niet dubbel gedeclareerd te kunnen worden. Maar het is even de vraag of het wel helemaal hetzelfde is.

Ten eerste hangt het er van af, of dat het verpleeghuis werkelijk de overledene heeft afgelegd.
Er is namelijk zoiets als noodzakelijke zorg na het overlijden. En dat wordt soms wel afleggen genoemd, maar is het niet (helemaal). Wat er precies wel of niet onder valt, daar zijn afspraken over gemaakt tussen ziekenhuizen en verpleeghuizen e.d. en de uitvaartbranche. Die zijn te vinden onder het item 'Noodzakelijke zorg na overlijden in ziekenhuis' op de pagina Professioneel van deze site (zie tabje rechtsboven homepage; t.z.t. ook te vinden via de (ver)nieuw(d)e site uitvaartbranche.nl.

Het kan dus zijn, dat de nota van het verpleeghuis maar ten dele de activiteiten omvat, die de uitvaartverzorger verrichtte.

Daarnaast kan het zo zijn, dat de uitvaartverzorger in zijn contracten een clausule heeft, dat hij kosten van derden altijd door kan berekenen. Als de uitvaartverzorger ook de kosten van het verpleeghuis betaalt en u niet doorberekent, betaalt hij in feite een concurrent. In zijn eigen tarief heeft hij natuurlijk gecalculeerd dat hij die dienst, afleggen, zelf verricht.

Het maakt ook verschil, wanneer hij als uitvaartverzorger door u is gewaarschuwd en in actie is getreden. Hoeveel uur na het overlijden bedoel ik dan. Onderdeel van de afspraken met ziekenhuizen e.d. is, dat als er niet binnen enkele uren een uitvaartondernemer de zorg voor de overledene op zich neemt, de instelling een aantal taken gaat verrichten om de overledene te verzorgen. Als de uitvaartondernemer direct door u is ingeschakeld, en de overledene snel had kunnen ophalen en (dus) zelf het afleggen had kunnen doen maar het heeft overgelaten aan het verpleeghuis, zijn die extra kosten naar mijn gevoel zijn risico. Dan behoort u niet de rekening van het verpleeghuis voorgeschoteld te krijgen.
Maar als u de uitvaartverzorger pas na een paar uren hebt ingeschakeld en het verpleeghuis de overledene al verzorgd had (zodat de uitvaartondernemer geen keus meer had om het zelf te doen), dan ligt het meer voor de hand dat deze nota uw risico is.

Maar in alle gevallen is het zo: als u zich niet happy voelt bij een bepaalde (deel)nota, vraag dan tekst en uitleg van de ondernemer. Als hij een goede verklaring heeft, OK. Kan hij het niet uitleggen, dan kunt u altijd nog overwegen om het er niet bij te laten zitten en een klacht in te dienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen.

Zie ook vragen in de sub-rubriek Mortuarium/rouwcentrum.

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen

Zoals over de verzorging van een overledene:


Of zoals over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE