Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Koelen en verzorgen overledene voordat een arts is geweest om te schouwen.


12 oktober 2005

Vraag nummer: 4088  (oude nummer: 6676)

Indien iemand is overleden is het belangrijk dat er eerst een arts komt om de dood vast te stellen. Is het mogelijk om de overledene wel alvast te koelen, wanneer de komst van de arts nog een aantal uren op zich laat wachten of handelen we daarmee in strijd met de Wet op de lijkbezorging?

Caroline van Berlo

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hier zijn geen regels voor. Alleen als er een niet-natuurlijke dood is of verondersteld wordt, zou ik heel erg terughoudend zijn moet koeling of andere maatregelen. Maar in een normaal geval als de arts heeft aangegeven dat het nog lange tijd duurt voor hij kan komen, moet men met gezond verstand naar bewind van zaken handelen. Dat wil zeggen: wel koelen, maar geen verzorging van het lichaam op een dusdanige manier dat men een niet-natuurlijke dood zou kunnen verdoezelen.

Overigens behoren artsen mijns inziens altijd binnen een redelijk korte tijd te komen. Als dat niet het geval is, zou ik dat maar eens melden bij de Geneeskundige Inspectie van het Staatstoezicht op de Volksgezondheid. Volgens de geluiden die ik zo in den lande hoor komen artsen vaak (te) laat, maar wordt er te weinig concreet over geklaagd. Dan verandert er nooit iets.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE