Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Hoe komt het dat een dode lichaam die te lang in huis heeft gelegen explodeert. Is dat waar. en hoe komt het.

17 maart 2020

Vraag nummer: 60297

Ik hoor verhalen dat een dode lichaam die een lange tijd in huis heeft gelegen explodeert. Hoe komt dat.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze adviesrubriek geeft uitleg over de wetgeving over begraven en cremeren. De wet gebiedt, regelt noch verbiedt het exploderen van lichamen, mits dat een natuurlijke oorzaak heeft.

Bij levende personen vindt in het maag/darmkanaal gasvorming plaats, die tot winderigheid leidt. De gasvorming gaat in het lichaam van een overledene gewoon nog een tijdje door.
Bij een overledene vindt de gasvorming ook een uitweg via lichaamsopeningen, net als bij levenden. Als die openingen lang verstopt raken, kan het zijn dat een buik openscheurt onder de druk van het opgebouwde gas. Dat heeft wel iets van een explosie, ja.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder