Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Afleggen; hoe moet dat?

5 oktober 2003

Vraag nummer: 2530 (oude nummer: 3157)

Ik volg de opleiding niveau 3 [verzorgende/vig]. Voor mijn opdracht heb ik informatie nodig over protocollen over afleggen. Alleen is er hierover geen een protocol. Mijn vraag nu is als er geen protocol is hoe weet ik als beginner hoe er wordt afgelegd?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Afleggen is een aloude naam voor de hygiƫnische verzorging van een overledene. De overledene wordt gewassen, ogen gesloten, lichaamsopeningen gestopt, de overledene wordt gekleed, etc.Het is iets dat een uitvaartondernemer doet of kan doen, in een ziekenhuis een verpleegster of mortuariumbeheerder, je kunt er inderdaad ook een speciaal bedrijf voor inhuren, maar je kunt het als familie ook gewoon zelf doen.Er wordt soms een beetje geheimzinnig over gedaan, maar dat is dus nergens voor nodig. Soms zijn wel bijzondere ingrepen nodig, bijvoorbeeld voor het verwijderen van een pace-maker. Of het kan gaan dat het om een slachtoffer van een verkeersongeluk gaat, waarbij een ervaren persoon de wonden en letsels zo goed mogelijk wegwerkt om een zo gewoon mogelijke overledene te zien te krijgen. Maar u begrijpt dat dat de uitzonderingsgevallen zijn.

Vergelijk de vraag [l3629]Wat te doen (wassen; stinken? -
verzorging van een overledene)[/l]

Met vriendelijke groet,

Mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen

Zoals over de verzorging van een overledene:


Of zoals over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder