Zo voldoende verzekerd?


24 februari 2008

Vraag nummer: 5227  (oude nummer: 10375)

Ik heb me door monuta laten voolichten dat 6000,euro voldoende is voor een nette begrafenis,maar ik nu dit allemaal lees is het toch anders,hoe zit dat?ik mot me laten verzekeren omdat ik op mijn oude polis ben verzekerd voor 1800 euro.
Omdat ik moet leven van een Aow,wilde ik een maandpremie weten,en hun gaven het advies voor 6000 euro met een premie van 47.50,terwijl fbto mij een offerte doet van 6000,euro tegen een maandbedrag van 37.50.
weet niet wat ik moet doen,kunt U mijn vraag beantwoorden?
vr gr hj

Antwoord:

Geachte heer,

De gemiddelde kosten van een begrafenis liggen tegenwoordig wel rond de 5.500,-. En dat nog zonder de kosten van een grafsteen en eventueel een eigen graf.
Als u al verzekerd bent voor 1.800,-, hoeft u zich slechts voor ongeveer 4.000,- bij te verzekeren, lijkt mij.
Het is in ieder geval verstandig dat u nu een aanvulling regelt.

Het zegt mij nog niets dat Monuta een maandpremie van 47,50 voorstelt en FBTO een premie van 37,50. Want de vraag is dan: wat krijgt u precies? Hoeveel maanden moet u betalen? Of moet u levenslang (tot het moment van overlijden) betalen? En wat krijgt u dan? Krijgen uw nabestaanden een bedrag in handen, of wordt de uitvaart tegen een bepaalde waarde geregeld? Ook als u bijvoorbeeld al na 2 maanden overlijdt?

En een heel belangrijke vraag is: is een uit te keren bedrag waardevast? Want dat is met veel verzekeringen het probleem; men noemt wel een mooi bedrag (dat zal 1.800,- euro ofwel 4.000,- gulden in het verleden ook geweest zijn), maar het is van groot belang dat de waarde van de uitkering de inflatie volgt.
Ik zou op dat laatste letten, als ik u was. Namelijk dat de hoogte van de uitkering elk jaar wordt aangepast aan de kostenontwikkelingen. Want pas dán bent u echt verzekerend. Als de uitkering of waarde niet waardevast is, hebt u over 10 of 20 jaar hetzelfde probleem, namelijk dat het nog niet de helft van de werkelijke kosten dekt.

Met vriendelijke groet.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn