Zelf bedrijven kiezen (andere dan de verzekeraar)


20 juni 2010

Vraag nummer: 7597  (oude nummer: 15837)

Ik heb een verzekering afgesloten voor mijn uitvaart van mijn ouders uit v/a mijn 14de ong mijn vraag kan ik zelf de uitvaartorganisatie kiezen en aanverwante zaken regelen via door mij gekozen bedrijven? of ben ik gebonden aan de door Dela gekozen partners?

Met hartelijke groet,

Sanne

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als het goed is, staat in de polis of in de algemene voorwaarden wat de mogelijkheden zijn.

Bij de ene verzekering is men gebonden, bij de andere niet.

Men moet echter erg oppassen met het zelf inschakelen van een andere uitvaartonderneming dan de betreffende verzekeraar. Sommige verzekeringen keren dan maar een deel van de uitkering of waarde uit, zo ongeveer de helft. Dat kan dus duizenden euro's kosten.
Benader dus na een overlijden altijd en als eerste de organisatie waar de verzekering loopt, is mijn advies.

Ik zie soms wel advertenties van uitvaartondernemers die zeggen "U kunt bij ons de uitvaart laten verzorgen, ook als u een verzekering elders hebt". Ik vind die advertenties soms misleidend. Inderdaad kunt u zo'n onderneming de uitvaart laten verzorgen. Maar men zet er niet bij dat de verzekering dan soms maar een deel uitkeert.
Sommige ondernemingen zeggen "Wij regelen het wel voor u met de verzekering". Ook dat moet u niet doen, want dat geeft soms misverstanden en dan blijft u met een deels onbetaalde rekening zitten. Ondernemers hebben er belang bij dat u hen de uitvaart laat regelen; dat u dan zelf moet bijbetalen is hun zorg dan niet.
Men moet het contact met de eigen verzekeraar niet aan anderen uit handen geven. Zelf met de verzekeraar bellen en zelf eventuele afspraken via mail of fax bevestigen. Onduidelijkheden hierover kunnen duizenden euro's kosten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn