Wie is rechthebbende uitvaartverzekering


12 september 2016

Vraag nummer: 47365

Beste heer Van Putten, ik heb alles geregeld rondom het overlijden van mijn schoonvader; vanaf de melding van overlijden aan Monuta tot het ophalen van de asbus. Monuta heeft de begrafenispolissen aan de verz.mij gestuurd en mij als contactpersoon genoemd. Nu heeft een derde de verz. mij benaderd met de mededeling uit mijn naam te handelen. De verz. mij heeft dit zonder meer geaccepteerd en is overgegaan tot uitbetalen van de uitkering op de door de derde persoon opgegeven bankrek. nr. Wat klopt hier niet? Ik was in de veronderstelling dat de afwikkeling via mij zou lopen.
Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als iemand beweert namens een ander te handelen, zal men ook moeten aantonen die persoon te vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld via een machtiging.

Als in uw geval een derde de verzekeringsmaatschappij benadert en stelt uw vertegenwoordiger zijn en/of uit uw naam te handelen, dan behoort de verzekeringsmaatschappij daar een bewijs van te vragen.

Als de maatschappij aan een derde uitbetaalt, terwijl u de begunstigde bent, dan kunt nog steeds bij de maatschappij de uitkering vorderen. Dat de maatschappij al aan een derde betaald heeft, is iets waar u niets mee te maken hebt. De maatschappij moet maar zien dat geld van die ander terug te krijgen.

Als iemand, bijvoorbeeld een uitvaartondernemer, namens u zou mogen optreden, dan mag een verzekeringsmaatschappij dat alleen accepteren als u zelf aangeeft dat de ondernemer u vertegenwoordigt. Niet als de ondernemer zegt u te vertegenwoordigen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn