Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wetgeving omtrent uitvaartverzekeringen voor verzekeraars


29 november 2002

Vraag nummer: 1768  (oude nummer: 2136)

Mon Feb 11 14:57:14 2002

Mijn vraag is als volgt: voor mijn opleiding probeer ik een ondernemingsplan te schrijven voor een verzekeraar. Nu ben ik bekend met deze materie en er staat mij iets bij van het feit dat een overlijdensverzekeraar moet kiezen tussen het aanbieden van overlijdensverzekeringen in natura of als kapitaalverzekering. Als een onderneming overlijdensverzekeringen in natura wil aanbieden dacht ik dat deze daar een aparte onderneming voor moet oprichten, omdat daar andere wetgeving voor geldt dan voor de zgn. kapitaalverzekeringen die alleen geld uitkeert waarvan de uitvaart betaald kan worden. Kunt u mij hier verder mee helpen?

In het kort:
Is er een verschil in wetgeving voor uitvaartverzekeringen in de vorm van kapitaalverzekeringen en uitvaartverzekeringen die in natura uitbetalen (dus de uitvaart geheel verzorgd aanbieden).

Alvast bedankt,

Met vriendelijke groet,

Stefan Huisman

Antwoord:

Geachte heer Huisman,
Natura-uitvaartverzekeraars vallen onder de Wet toezicht natura-uitvaartverzekeringsbedrijf. Hele kleine verzekeraars, verenigingen met een paar duizend leden, vallen er meen ik buiten. Overlijdensverzekeringen die een kapitaal uitkeren lijken mij in wezen levensverzekeringen en vallend onder de Wet op het levensverzekeringsbedrijf en de Wet toezicht verzekeringsbedrijf uit 1993. Wat die wetten evenwel precies inhouden en waar ze verschillen, zou ik niet weten.Wellicht hebt u hulp aan het boekje 'Natura-uitvaartverzekeringen' van mevrouw mr. J.L. van Deventer-Klootwijk, dat in 2000 is verschenen bij SDU/Vermande.
Ik weet dat grote natura-verzekeraars aparte verzekeringsbedrijven hebben, maar dit kan meerdere redenen hebben. Ik zou in uw geval eerst maar eens bellen met de Verzekeringskamer in Apeldoorn. Daar kan men u vast verder op weg helpen.U kunt ook nog denken aan de nieuwsgroep nl.verzekeringen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE