Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Welke maatschappij heeft de voordeligste koopsom uitvaart polis


3 december 2008

Vraag nummer: 5937  (oude nummer: 11872)

Welke maatschappij heeft de voordeligste koopsom uitvaart polis?

Er zijn zoveel maatschappijen, je ziet door de bomen het bos niet meer.
Iedere maatschappij heeft wel weer bepaalde voordelen.
Het gaat mij er om, dat het geld voor de begrafenis wordt uitgekeerd, ook als de maatschappij bijvoorbeeld niet meer zou bestaan.
Een degelijke en betrouwbare verzekeringsmaatschappij.

Antwoord:

Je kunt niet zonder meer zeggen welke maatschappij de voordeligste koopsom biedt. Want de voorwaarden verschillen en dat heeft ook een bepaalde waarde. Stel dat men ergens een deposito stort en gebonden is om die maatschappij de uitvaart te laten verzorgen. Dan kan zo'n maatschappij een wat hoger rendement op het deposito bieden, omdat ze dat op een andere manier een beetje terug verdient. Persoon A maakt dat niet uit, maar persoon B wel. Dat kan dus een persoonlijke keuze zijn.

Er zijn maatschappijen die een vast rendement aanbieden, bijvoorbeeld 3%. Dan moet je ten eerste kijken naar de kosten en vooral als je ze niet ziet: waar zijn die verborgen? Want hoe komt de maatschappij uit zijn kosten?
Tot voor een jaar geleden gaf geen enkele bank een rente van 3%, maar 2,5 of 2,8%. Hoe kan een verzekeraar dan 3% voor bijvoorbeeld 30 of 35 jaar garanderen? Stel dat we in een recessie belanden en Japan achterna gaan, dan kan het zijn dat de rente onder de 1% komt en zelfs op 0% staat. Dat is ruim tien jaar zo laag geweest in Japan. Als dat het geval is, zit je bij een solide maatschappij met een rente van 3% op jaarbasis natuurlijk erg goed.

Maar stel dat de rente sterk stijgt en de inflatie ook. Tussen 1945 en 2000 was de gemiddelde inflatie 4,6%. Stel dat dit tot 2050 ook weer het gemiddelde wordt. Dan zit je met een vast rendement van 3% slecht en kun je beter een waardevaste polis hebben, die wel met de inflatie (CPI) mee gaat. Want met 3% teer je dan ongeveer 1,6% per jaar in, wat over 30 jaar met rente-op-rente-effect ruim de helft is.

Het is niet mogelijk om te zeggen welke koopsom, welk deposito of welke verzekering het goedkoopste is en het meest voordelig uitkomt. Want dat hangt dus van ontwikkelingen in de (verre) toekomst af. Wij hebben een voorkeur voor een waardevaste uitkering, omdat die de ontwikkelingen volgt. Met vaste rentes kun je geluk hebben en kun je pech hebben.

Met uitkeringen van een vast bedrag, bijvoorbeeld 3.000,- storten en 6.000,- uitgekeerd krijgen, heb je 'geluk' als je na 1 jaar overlijdt, dan verdubbelt je 'inzet', maar over 30 jaar is die 6.000,- bijna niets meer waard. Weet u of u volgend jaar verongelukt dan wel over 30 jaar in bed overlijdt?

De toekomst is niet te voorspellen en daarom is helaas ook niet te zeggen welke vorm en welke maatschppij het voordeligst is.

Zie vorige vragen in de subrubriek Overige onderwerpen > Verzekeringen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE