Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat te doen? (moeder zegt verzekering op; draaien kinderen voor kosten op?)


9 november 2008

Vraag nummer: 5842  (oude nummer: 11649)

Ik heb al 26 jaar geen contact met mijn moeder wegens problemen en wil ook geen contact meer met haar.
Nu wil het geval ze belt af en toe mijn zus met dreigementen.Ze heeft haar begravenis polis afgekocht omdat ze geld nodig heeft,en heeft dus gezegt dat ze snel dood gaat en wij haar begravenis moeten betalen.Wij willen dit dus alle twee niet. we willen gewoon niks met haar te maken hebben niet met leven maar ook niet met haar dood.
Wat moeten we nu doen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hier is helaas geen panklare oplossing voor. Het is een uiterst kortzichtige en egocentrische opstelling van uw moeder, maar niemand kan haar dwingen zich te verzekeren of verzekerd te houden.
In gewoon Nederlands: hier ben je mooi klaar mee!

U en uw zus zijn als kinderen ook erfgenamen van uw moeder. En erfgenamen zijn aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart van de erflater. Gewone erfgenamen kunnen dan de erfenis verwerpen en dan zijn ze van alles af. Maar kinderen niet.
Als kinderen zelf de begrafenis niet regelen en betalen, zal de gemeente in actie moeten komen en dat ook doen. Maar hier zit een staartje aan. De gemeente mag op grond van de wet de kosten altijd verhalen op de kinderen van de overledene. Ongeacht de persoonlijke verhoudingen. Ongeacht of ze de erfenis verwerpen. Ongeacht of die kinderen alleen van een uitkering rond moeten komen, etc.
Linksom of rechtsom bent u dus altijd financieel aansprakelijk.

Ik kan daarom eigenlijk ook geen ander advies geven dan om maar vast te beginnen met sparen. En om, als het moment daar is, de uitvaart zelf te regelen, want dan hebt u ook de kosten zelf in de hand.

Zie de vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'Overige onderwerpen' > 'Uitvaart door gemeente'. En in de sub-rubriek 'Overige onderwerpen' > 'Kosten uitvaart'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE